09 Μαΐου 2012

Εμπλοκή σε τυχόν νέα προσφυγή στις κάλπες από την... ΕΛΣΤΑΤ

Τυχόν νέα προσφυγή στις κάλπες εκτιμάται ότι θα περάσει μέσα από τις συμπληγάδες των συνταγματικών δεσμεύσεων μετά την αδυναμία ουσιαστικά της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας να προετοιμάσει και να δημοσιεύσει έγκαιρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη νέα απογραφή του νόμιμου πληθυσμού της χώρας που αποτελεί προϋπόθεση για την κατανομή των νέων βουλευτικών εδρών.


Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στον Real FM, αρνήθηκε να επεκταθεί στο θέμα, αν και παραδέχθηκε ωστόσο ότι «τα στοιχεία της απογραφής του 2011 δεν υπάρχουν ακόμα». Ο κ. Γιαννίτσης έκανε ακόμη γνωστό ότι για το θέμα έχει ενημερώσει και τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο με τον οποίο, από κοινού, αναζητείται λύση ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

«Είναι ένα θέμα που το εξετάζουμε, έχω ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα και για πολλές πτυχές του», είπε ο κ. Γιαννίτσης. «Είναι ένα ευαίσθητο θέμα, πριν οριστικοποιήσω την άποψή μου δε θα ήθελα να μιλήσω δημόσια γι΄ αυτό. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα στην περίπτωση άμεσης προκήρυξης εκλογών».
Σύμφωνα με το Σύνταγμα οι προσεχείς εκλογές, στην περίπτωση που διεξαχθούν μετά από ένα έτος από την απογραφή, θα πρέπει να διενεργηθούν με βάση τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από αυτήν. Η τελευταία απογραφή διεξήχθη, ως γνωστόν, στις 24 Μαϊου 2011, γεγονός που σημαίνει ότι στην περίπτωση που οι εκλογές προκηρυχθούν για τον Ιούνιο, θα πρέπει τα στοιχεία της απογραφής να ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών.

Τα στοιχεία της απογραφής, όμως, δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ, το κυριότερο, παραμένει άγνωστο, αν η ΕΛΣΤΑΤ θα κατορθώσει τελικά να τα έχει επεξεργαστεί ως την ημέρα της υπογραφής του Προεδρικού Διατάγματος για την νέα προσφυγή στις κάλπες. Το θέμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας, καθώς τυχόν προσφυγή στις κάλπες με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, εκτός του ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, θα άνοιγε και την κερκόπορτα για μαζικές προσφυγές κατά της εγκυρότητας της εκλογικής διαδικασίας.

Οι προσεχείς εκλογές, όμως, αναμένεται να διενεργηθούν και με τους νέους εκλογικούς καταλόγους που θα προκύψουν από την τελευταία αναθεώρησή τους. Ηδη, το υπουργείο Εσωτερικών με επείγουσα εγκύκλιό του ζητεί από τις υπηρεσίες να επισπεύσουν τη σχετικές διαδικασίες, έτσι ώστε να προλάβουν τις ημερομηνίες που προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία.

«Λόγω της διαμορφωθείσας μετά τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαρτίου, πολιτικής κατάστασης, και με ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες εκλογές σύντομα», αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, «και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών στους οποίους προέκυψαν προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους κατά την ψηφοφορία, η αναφερόμενη στο ανωτέρω σχετικό προθεσμία αποστολής της Β' Αναθεώρησης 2012, μεταφέρεται από τις 25 Μαΐου 2012, στις 18 Μαΐου 2012 αυστηρά. Παράταση δεν πρόκειται να δοθεί, και όσοι αποστείλουν μετά την ημερομηνία αυτή το cd, δεν θα συμπεριληφθούν στην αναθεώρηση».

Η εν λόγω αναθεώρηση, όπως γίνεται σαφές στην εγκύκλιο, θα περιλαμβάνει τις μεταβολές που έγιναν στο δημοτολόγια των δήμων μέχρι 30/4/2012. Επιπλέον, στους νέους καταλόγους θα συμπεριληφθούν υποχρεωτικά όλοι οι «παραληφθέντες» των εκλογών της 6ης Μαΐου, καθώς και όλες οι διορθώσεις (ταυτοπροσωπίες, παραλήψεις εγγραφών, αλλαγές στοιχείων, λανθασμένες διαγραφές, λανθασμένες μεταδημοτεύσεις, κ.λ.π.) που διαπιστώθηκαν στις εν λόγω εκλογές.

ΤΟ ΒΗΜΑ