08 Μαΐου 2012

Ο Αλέξης σε ρόλο Ανδρέα


Το πρόγραμμα της επελαύνουσας και κυβερνώσας πλέον αριστεράς σε γενικές γραμμές συνίσταται στην παραμονή στο ευρώ, αλλά με απόρριψη του μνημονίου.

Κι όμως ο μεγάλος νικητής των προχθεσινών εκλογών Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με εκ των προτέρων συμβιβασμένο αστό πολιτικό μπροστά στο πρόγραμμα με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές του 1981.


Τότε που το κίνημα της αλλαγής που σφράγισε την μεταπολίτευση κέρδισε τις εκλογές, με βασικά συνθήματα έξω από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ και την  κρατικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ, δεν λέει τίποτα για το ΝΑΤΟ και μιλά για την κρατικοποίηση των τραπεζών που έτσι και αλλιώς αποτελούν άδεια «κουφάρια» χωρίς την ανακεφαλαίωση.

Στον Ανδρέα Παπανδρέου πήρε δυο-τρια χρόνια μέχρι να διαγράψει στρατιές σκληροπυρηνικών εντός του ΠΑΣΟΚ και να μεταστρέψει πλήρως τις θέσεις σε σχέση με ΕΟΚ και ΝΑΤΟ.

Κρατικοποίησε μόνο κάποιες χρεοκοπημένες επιχειρήσεις των οποίων  οι ιδιοκτήτες με ανακούφιση παρέδωσαν τα κλειδιά. Οι περισσότερες αφού χρηματοδοτήθηκαν από τον  κρατικό προϋπολογισμό για μια δεκαετία περίπου, στο τέλος έβαλαν λουκέτο.

Στην πενταετία η χώρα ήταν στο παραπέντε της χρεοκοπίας και μετά τις εκλογές του 1985 χρειάστηκε να επιστρατεύσει τον κ. Σημίτη με το επιτελείο του να τους αναθέσει εν λευκώ το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να αποφύγει την κατάρρευση...

Το Μάρτιο του 1985 διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας ήταν ο Δ. Χαλικιάς όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχαν συναλλαγματική διαθέσιμα 265 εκατ. δολαρίων, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες εισαγωγών της χώρας για 20 μέρες...

Τα ερωτήματα είναι δυο πλέον.

Ο κ. Τσίπρας  έχει το ένα τρίτο του 48%  που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ το 1981 και τη χώρα να βρίσκεται ήδη σε χρεοκοπία και διεθνή επιτροπεία.
Φαίνεται πως η ιστορία  έχει ειρωνική διάθεση. Κλείνει την μεταπολίτευση με ανάλογο τρόπο που την ξεκίνησε. Με την ανάδειξη ισχυρού πολιτικού ρεύματος και  την μετατόπιση του εκκρεμούς αριστερότερα.

Μένει να δούμε αν η επανάληψη της ιστορίας θα μοιάζει με φάρσα ή τραγωδία...

capital.gr 


Πηγή:www.capital.gr