Οι αδυναμίες των ευρωπαϊκών τραπεζών που σχετίζονται με την προστασία των καταθετών, ενδέχεται να έρθουν στο φως σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα κρατικά προγράμματα εγγύησης καταθέσεων, που ενισχύθηκαν από την ΕΕ το 2009 ώστε να διασφαλίζονται ως ελάχιστο ποσό οι 100.000 ευρώ, αφήνει τους καταθέτες με τον κίνδυνο ζημιών, σε περίπτωση που μια χώρα εγκαταλείψει το ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά σε κάποιες χώρες έχουν εξαντληθεί μετά την αξιοποίησή τους στην διάσωση των δανειστών, γεγονός που οδηγεί τους αξιωματούχους να εξετάσουν την εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου προστασίας.
«Αυτά τα μέτρα δεν σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίσουν μια ολοκληρωτική κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος», ανέφερε ο Andrew Campbell, καθηγητής του Πανεπιστημίου Leeds στην Μεγάλη Βρετανία. «Σε περίπτωση συστημικής αποτυχία θα πρέπει να υπάρξει κάποια παρέμβαση», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ με τις συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ να συνεχίζονται όλο και πιο ανοιχτά, οι καταθέτες σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία ενδέχεται να ξεκινήσουν την απόσυρση καταθέσεων εξαιτίας της ανησυχίας ότι, αυτές οι χώρες θα ακολουθήσουν την Ελλάδα. Σύμφωνα άλλωστε με το δημοσίευμα, καμία από αυτές δεν έχει την δύναμη να αντιμετωπίσει την μαζική απόσυρση κεφαλαίων από τις τράπεζες της.
«Οι φόβοι μετάδοσης του προβλήματος ενδέχεται να αναγκάσουν τους πολίτες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες», τόνισε ο Friedman, Διευθύνων Σύμβουλος Επενδύσεων της UBS. «Αυτό θα προκαλούσε μια τραπεζική κατάρρευση, που θα απαιτούσε μια πρωτοφανή δράση από την ΕΚΤ», σημείωσε.
«Ακόμα και με την ενίσχυση των κεφαλαίων αλλά και με την δημιουργία αποθεμάτων ρευστότητας, οι δανειστές ενδέχεται να μην καταφέρουν να επιβιώσουν από ένα bank run χωρίς πολιτική παρέμβαση είτε με την μορφή μιας πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων είτε με μια διευρυμένη διάσωση τραπεζών», επισήμανε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Jernej Omahen.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαχείρισης ρευστότητας της Barclays, David Manson, αρκετές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να αφαιρούν χρήματα από τη Νότια Ευρώπη, ενώ πολλοί αποσύρουν καθημερινά κεφάλαια από τις χώρες αυτές και τα μεταφέρουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Βόρεια Ευρώπη.
Πηγή:www.capital.gr