07 Μαΐου 2012

Citigroup: Εως 75% οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από το ευρώ το επόμενο χρόνο

Μία ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο το αποτέλεσμα, αφού είναι στα «κόκκινα» με την πτώση του Γενικού Δείκτη να ξεπερνά το 7,5%.


Οι αναλυτές της EFG Eurobank επισημαίνουν ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αφήνει περιθώρια για ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον και σε αυτό το πλαίσιο αναμένουν ότι η αγορά θα είναι πολύ νευρική , ενώ η Beta χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι συνθήκες στις αγορές αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητες λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας από τα αποτελέσματα των εκλογών, αφού κανένα κόμμα ή συνδυασμός κομμάτων δεν συγκεντρώνει 151 έδρες.

Η Marfin Analysis θεωρεί ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας και πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα αποτυπωθούν στα ταμπλό του Χρηματιστηρίου, ενώ η Eurroxx εκτιμά ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα έχει αρνητική, βραχυπρόθεσμα, επίδραση στην αγορά αλλά και στις τράπεζες.

Η Merrill Lynch εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών ελληνικών εκλογών ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να υπάρξει για τις αγορές, ενώ από την πλευρά της η Citigroup προσδιορίζει στο 50% - 75% τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ στους επόμενους 12-18 μήνες από 50% πριν από τις εκλογές.

Οι τραπεζικές μετοχές καταρρέουν. Ενδεικτικά στα 1,35 ευρώ η μετοχή της Εθνικής σημειώνει βουτιά 20,1%. Βουτιά 21% για την Alpha Bank και 22% για την Eurobank. Πάνω από 16% χάνουν οι κυπριακές τράπεζες. Βουτιά 20% για την Τράπεζα Πειραιώς και 18% για τη MIG.

Την ίδια ώρα και οι ξένες αγορές πτώση σημειώνουν και ο γερμανικός Dax και το Παρίσι με απώλειες 1,8% και 1,2% αντίστοιχα.