07 Μαΐου 2012

Τι μπορεί να συμβεί τώρα που τρόμαξαν οι Βρυξέλλες;

Η απλή αριθμητική λέει ότι με τα χθεσινά αποτελέσματα δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης που να μπορεί να συμβιβάσει την καθαρή κατά της εφαρμογής του μνημονίου εντολή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, με την εφαρμογή του προγράμματος της νέας δανειακής σύμβασης με την οποία έχουν δεσμευθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις.


Η νέα βουλή που θα πρέπει να συγκληθεί στις 17 Μαΐου είναι έτσι το πλέον πιθανό ότι δεν θα προλάβει να δώσει την δική της απάντηση στο τι θα γίνει με την πρώτη απόφαση για πληρωμή ή στάση πληρωμής στις 15 Μαΐου όταν λήγει ένα αλλοδαπού δικαίου ομόλογο αξίας 450 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα μοιάζει με ένα χωρίς προηγούμενο οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα των τελευταίων 35 ετών. Η "λύση" που προβάλλει από ορισμένες πλευρές για την προσφυγή σε νέες εκλογές πριν από το καλοκαίρι επίσης δεν ανοίγει κανένα παράθυρο, καθώς στο μεταξύ δεν θα έχει αναιρεθεί κανένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο χθεσινό αποτέλεσμα. Το αντίθετο μάλιστα.

Ο ορίζοντας δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα. Ακόμα και όταν τα τρία κόμματα αναλάβουν να "τρέξουν" τις διερευνητικές εντολές, οι προσδοκίες μαγικών λύσεων δεν πρόκειται να ενισχυθούν από καμία πλευρά, εκτός και αν υπάρξουν μετεκλογικές αναταράξεις και μετακινήσεις βουλευτών μεταξύ των κομμάτων που σήμερα συνθέτουν τις νέες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Στο επίπεδο της οικονομίας όμως η κατάσταση δεν μπορεί παρά να επιδεινωθεί. Η πιστωτική ασφυξία απειλεί να κάνει τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες δραματικές. Το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης με την χρηματοδότηση των 18 δισ. ευρώ λίγες ημέρες πριν από τιε εκλογές ήταν καθοριστικό. Η επόμενη δόση όμως, εκείνη των 25 δισ. ευρώ που θα ολοκληρώσει την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίσης είναι πλέον στο αέρα. Εκτός και αν...

Εκτός και αν οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά τα εκλογικά αποτελέσματα σε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία υποχρεώσουν Βρυξέλλες και ΔΝΤ να εξαντλήσουν την εφευρετικότητά τους, στο πως θα διατηρήσουν την Ευρωζώνη "ανέπαφη", χωρίς να αποφύγουν το πρώτο χρεοστάσιο στο εσωτερικό του ESM... Στην περίπτωση αυτή δεν είναι απίθανο να δοκιμασθούν οι αντοχές του ESM πρόωρα. Όμως αυτό θα προκαλούσε χωρίς αμφιβολία ένα ντόμινο που θα συμπαρασύρει την Ισπανία και την Πορτογαλία αμέσως.

Ορισμένοι βέβαια στις Βρυξέλλες υποστήριζαν χθες ότι είχαν προβλεφθεί όλα τα σενάρια. Μπορεί, αλλά μένει να δούμε πως θα γίνει αυτό.

Του Γιάννη Αγγέλη
Πηγή:www.capital.gr