11 Μαΐου 2012

Fitch: Κίνδυνος υποβάθμισης της ευρωζώνης εάν αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ

Σε αρνητική προοπτική (Negative Watch List)θα τοποθετηθούν όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ προειδοποιεί η Fitch στην τελευταία της έκθεση, καθώς θα πρέπει να επαναξιολογηθεί ο συστημικός κίνδυνος και ο κίνδυνος χώρας για κάθε μέλος χωριστά με ενδεχόμενη συνέπεια την υποβάθμισή τους.


Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών αυξάνει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, είτε λόγω πολιτικής είτε οικονομικής αστάθειας, οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά αβέβαιες.

Σε μεγάλο βαθμό, ο αντίκτυπος μιας τέτοιας εξέλιξης θα εξαρτηθεί από το πώς θα ανταποκριθούν οι ευρωπαϊκές αρχές και εάν θα καταφέρουν να αποτρέψουν τη μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη της περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θέτει σε άμεσο κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα όλων των κρατών της ευρωζώνης, σημειώνει η Fitch.

Υποψήφιες προς υποβάθμιση είναι, επίσης, και όσες οικονομίες της ευρωζώνης έχουν ήδη αρνητική προοπτική, όπως η Γαλλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σλοβενία και το Βέλγιο.