09 Μαΐου 2012

Focus: Οι Ελληνες χορεύουν συρτάκι στο χείλος του ευρω-γκρεμού

«Οι Ελληνες χορεύουν συρτάκι στο χείλος του ευρω-γκρεμού», είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Focus, που συμπυκνώνει την απορία των γερμανικών εφημερίδων για τις τάσεις αυτοχειρίας του εκλογικού σώματος. Την επικράτηση του χάους επί της λογικής υπογραμμίζουν το τηλεοπτικό δίκτυο RTL και η εφημερίδα Bild στις ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα.
«Εξέγερση των Ελλήνων εναντίον της πολιτικής λιτότητας των Βρυξελλών», είδε η Welt, ενώ η Zeit διαπιστώνει την είσοδο εκκεντρικών και ακραίων στο Κοινοβούλιο. «Η Ελλάδα ψήφισε κατά της δικής της ελίτ, όχι εναντίον της Ευρώπης», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχόλιο της κεντροαριστερής εφημερίδας. «Επισήμως ακυβέρνητη» πολιτεία ανακηρύσσει τη χώρα μας η Sueddeutsche, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο την απειλή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τη νευρικότητα των αγορών την επομένη των εκλογών επισημαίνει, εξάλλου, η πλειοψηφία του γερμανικού οικονομικού Τύπου, που αποδίδει την αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια στην έκβαση των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία.

Εκτεθειμένη σε νέα προβλήματα είναι η Ευρώπη μετά τις εκλογές, έγραψε ο Guardian. «Οι Ελληνες κατάφεραν το πλέον ισχυρό πλήγμα εναντίον των ηγετών της Ευρώπης, τοποθετώντας νεοφασίστες στη Βουλή για πρώτη φορά, ένα αριστερό κόμμα στη δεύτερη θέση και επαναστατώντας κατά των δύο βασικών κομμάτων της παραδοσιακής πολιτικής σκηνής».

Τη «βαθιά αγωνία» των Ελλήνων για το μέλλον τους, αν όχι σύγχυση μπροστά στις πιθανές εναλλακτικές, διακρίνει ο βρετανικός Independent. «Παρότι οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ, οι ίδιες έρευνες συμπέραναν επανειλημμένως ότι επικρατούν τα κόμματα που αντιτίθενται στην ακολουθούμενη πολιτική».

H Ελλάδα «βυθίζεται στην κρίση μετά τις εκλογές», όπως το έθεσαν οι Financial Times, προβάλλοντας την έκκληση Μέρκελ για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Τον κίνδυνο επιστροφής της χώρας σε κλίμα κοινωνικής αναταραχής τονίζει ο ιρλανδικός Independent, ενώ οι Irish Times εκφράζουν αμφιβολίες για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη.

«Αυτές οι εκλογές αποτελούν επί της ουσίας πλήγμα κατά του δικομματισμού, που χαρακτήρισε την ελληνική πολιτική ζωή μετά την πτώση της δικτατορίας, το 1974», είναι το σχόλιο της γαλλικής Le Monde. «Περιλαμβάνοντας τον νεοναζιστικό σχηματισμό, που κάνει είσοδο στη Βουλή για πρώτη φορά, τα κόμματα που αντιτίθενται στην αύξηση των μέτρων λιτότητας απέσπασαν 151 έδρες»... «Η Ελλάδα θα δυσκολευτεί σίγουρα να σχηματίσει κυβέρνηση», συμπεραίνει η εφημερίδα, και σε αυτό συμφωνεί η επίσης γαλλική Le Figaro, με έτερο σχόλιο σχετικά με τις επιπτώσεις μιας εξαντλητικής περιόδου διαπραγματεύσεων.

Την αποτυχία της λιτότητας διαπίστωσε ο Πολ Κρούγκμαν στους New York Times: «Διόλου σαφές είναι πόσο γρήγορα οι ψηφοφορίες (στην Ελλάδα και τη Γαλλία) θα οδηγήσουν σε πραγματικές αλλαγές στην πολιτική, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι στερεύει ο χρόνος της στρατηγικής της ανάκαμψης μέσω λιτότητας – και αυτό είναι καλό». Σε ανάλογο κλίμα, η Wall Street Journal σημειώνει ότι «δεν είναι καθόλου σαφές τι διαφορετικό περιμένουν οι Γάλλοι και Ελληνες ψηφοφόροι από τις νέες κυβερνήσεις». Το δημοσίευμα, πάντως, τονίζει ότι οι διάδοχοι «θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να ακολουθήσουν πολιτικές που διαφοροποιούνται αισθητά από τη γερμανική συνταγή της λιτότητας».