11 Μαΐου 2012

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz στην Αθήνα

[Τελικά όπως έγινε γνωστό το απόγευμα, η επίσκεψη αναβάλλεται]

Επίσκεψη στην Αθήνα την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2012, πραγματοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός πολιτικός Μartin Schulz.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.


Ο πρόεδρος του ΕΚ θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων και φορέων, με νέους μαθητές και σπουδαστές καθώς και επιχειρηματίες.

Σημειώνεται πως ο κ. Schulz δεν θα συναντηθεί με πολιτικούς αρχηγούς ή άλλους πολιτικούς παράγοντες. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εκφωνήσει ομιλία τη Δευτέρα 14 Μαΐου στις 13.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα MC3. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Μετά το πέρας της ομιλίας θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στον ίδιο χώρο στις 14.00.

Επιπλέον, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Ελλάδα την προηγούμενη Κυριακή, ο πρόεδρος του ΕΚ προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλυθεί με νηφαλιότητα ώστε να φανεί τι είναι εφικτό. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν πρέπει να προκαλέσουν κάποια υπερβολική αντίδραση.

Στόχος των διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα πρέπει να είναι ο σχηματισμός μίας συνεργασίας, η οποία θα διατηρήσει την προσήλωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες αναδεικνύει την ανάγκη να υιοθετηθεί από την ΕΕ ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Περιμένω οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην συνεδρίαση του Ιουνίου να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Προγραμματίζω να επισκεφθώ την Αθήνα πολύ σύντομα για να συνεχίσω τις συζητήσεις με όλες τις δημοκρατικές και εποικοδομητικές πολιτικές δυνάμεις."

Ο Πρόεδρος του ΕΚ, από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Φεβρουάριο του 2012, κινήθηκε αποφασιστικά για τη διαμόρφωση μίας νέας πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης. Ειδικότερα, ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης τόσο της ευρωπαϊκής πολιτικής γενικότερα, όσο και του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα με τρόπο βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε αμέσως την Αθήνα, ήδη από τις 28 Φεβρουαρίου 2012. Σε ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων κατά την επίσκεψή του είχε μεταξύ άλλων τονίσει:

"Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ – και τούτο προς το συμφέρον τόσο της ίδιας της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης. Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο – μόνο μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την καταιγίδα. Γιατί η Ευρώπη είναι το κοινό μας πεπρωμένο.

Αν ακολουθήσουμε αποκλειστικά μια πολιτική λιτότητας, θα κάνουμε οικονομίες μέχρι τελικής πτώσεως. Η δημοσιονομική σύνεση είναι βεβαίως αναγκαία για να τεθεί υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος. Μάλιστα, η μείωση του χρέους είναι και ζήτημα δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών – γιατί δεν θέλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας τεράστια χρέη!

Δυστυχώς όμως η συζήτηση επικεντρώνεται σήμερα στα στενά πλαίσια μηχανισμών κυρώσεων και πακέτων μέτρων λιτότητας. Με τον τρόπο αυτό όμως υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί σε ασφυξία η οικονομική μεγέθυνση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πώς είναι δυνατόν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους χώρες των οποίων η οικονομία βρίσκεται υπό παράλυση, χώρες οι οποίες απειλούνται από ύφεση; Η Ελλάδα έχει ήδη καταβάλει υψηλό τίμημα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει ενεργά, ήδη από την έναρξη της κρίσης, την επίδειξη αλληλεγγύης και τη λήψη ισόρροπων μέτρων: λέμε ναι στη μείωση του χρέους, αλλά λέμε ναι και σε πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη. Εμείς, οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων πολιτών, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν είναι δίκαιο να καλούνται οι πλέον αδύναμοι να φέρουν το βάρος της οικονομικής κρίσης. Εξαιτίας της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης τα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας είναι ήδη πολύ υψηλά. Τώρα τα μέτρα λιτότητας γίνονται όλο και πιο σκληρά, και η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε πλέον! Η Ευρώπη δεν είναι κοινότητα λιτότητας - η Ευρώπη είναι κοινότητα αλληλεγγύης!".


Πηγή:www.capital.gr