12 Ιουνίου 2012

Ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 1 δισ. για δάνεια σε ελληνικές επιχειρήσεις

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα διοχετευτεί μέχρι το τέλος του 2013, μέσω τραπεζών, για τη δανειοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να ανοίξει τη σχετική «κάνουλα», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Στουρνάρας.


Το ποσό που εγκρίθηκε ως «πρώτη φάση» είναι 500 εκατομμύριο ευρώ. Μόλις διαπιστωθεί ότι απορροφήθηκαν αυτά τα χρήματα, θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της «απελευθέρωσης» και των υπολοίπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο, η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων μέχρι πρότινος έδειχνε απρόθυμη να αποφασίσει την διοχέτευση αυτού του ποσού προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κι αυτό, μολονότι είχε υπογραφεί σχετική συμφωνία με την Άννα Διαμαντοπούλου, προκάτοχο του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Για να δικαιολογήσουν την απροθυμία τους, στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επικαλούνταν την πολιτική ρευστότητα στην Ελλάδα, αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Για να ξεπεραστούν οι δισταγμοί τους, χρειάστηκε να επικοινωνήσει μαζί τους ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τα ίδια ρεπορτάζ, ο έλληνας υπουργός πίεσε τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων επισημαίνοντάς τους δυο παραμέτρους. Πρώτον, ότι δεν επίκειται έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δεύτερον, πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «δεν είναι εμπορικό ίδρυμα, για να έχει τέτοια κριτήρια».