29 Ιουνίου 2012

"Τρύπα" 2 δισ. ευρώ στα έσοδα, αυγατίζει τα μέτρα

Της Δήμητρας Καδδά

Πριν από λίγες εβδομάδες οι υπηρεσίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εγγράφως εκτιμούσαν «ψαλίδα» 1,3 δισ. ευρώ στις εισπράξεις εσόδων με βάση την κακή πορεία το πρώτο τετράμηνο στην είσπραξη φόρων και πιο πολύ στον ΦΠΑ, σε φόρους συναλλαγών και κατανάλωσης, εισοδήματος φυσικών προσώπων και του φόρου ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, νέες προβλέψεις που βασίζονται στα στοιχεία εξαμήνου ανεβάζουν την «τρύπα» σε 2 δισ. ευρώ αν δεν αλλάξει κάτι στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με πληροφορίες, διογκώθηκε λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, της προεκλογικής αδράνειας και των συνεχών παρατάσεων σε ρύθμιση φόρων και αποστολή εκκαθαριστικών. Προκαλεί φόβο στο νέο οικονομικό επιτελείο που γνωρίζει ότι αν δεν πετύχει η διαπραγμάτευση που ξεκινά από εβδομάδα με την τρόικα θα συνεπάγεται (όπως συνέβη πολλάκις στο παρελθόν) νέα μέτρα, φέτος ή το 2013.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα που δεν έχει ακόμη φανεί. Ο λόγος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που φτάνουν στα 6,3 δισ. ευρώ με βάση τα (μέχρι στιγμής γνωστά) στοιχεία Ιανουαρίου και δεν αποκλείεται να έχουν διογκωθεί περισσότερο τους μήνες πριν τις εκλογές. Η σχετική καταμέτρηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Προς το παρόν, η μερική στάση πληρωμών του κράτους προς ιδιώτες (με τα γνωστά προβλήματα σε φαρμακεία, υγεία, επενδύσεις κλπ.) συγκρατεί τις δαπάνες και διατηρεί εκτός στόχου το έλλειμμα. Ωστόσο, αν και όταν αυτές οι οφειλές πληρωθούν για να στηρίξουν την αγορά, θα εκτοξεύσουν ισόποσα τις δαπάνες και το έλλειμμα του έτους στο οποίο θα καταμετρηθούν (ενδεχομένως να πάνε σε προηγούμενα έτη αν τότε συνάφθησαν).

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας φέρεται να έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την πληρωμή των κρατικών «φεσιών» για να τονωθεί η ρευστότητα. Μάλιστα ετοιμάζεται να προωθήσει για τον λόγο αυτό αίτημα ταχείας αποδέσμευσης κονδυλίων του δανείου για να γίνει η πληρωμή, αφού τα διαθέσιμα του δημοσίου προς το παρόν είναι λίγα και δίδονται με το... σταγονόμετρο.

Ωστόσο, προς το παρόν το Μνημόνιο απαιτεί την απαρέγκλιτη τήρηση του δημοσιονομικού στόχου και απαιτείται συμφωνία με τους δανειστές για «ανοχή» λόγω ύφεσης και κοινωνικής κρίσης. Το αίτημα αυτό, το οποίο αναμένεται να ξεδιπλωθεί από Δευτέρα με την κάθοδο κλιμακίων της τρόικας και της Ομάδας Δράσης, διατυπώθηκε επισήμως και χθες από τους Έλληνες εκπροσώπους στη Σύνοδο Κορυφής.

Στην επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στους Ηγέτες της ΕΕ επισημαίνει ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, μάλιστα με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά «υπάρχει το ζήτημα ορισμένων αναγκαίων τροποποιήσεων του Προγράμματος, ώστε να ελεγχθεί η άνευ προηγουμένου ανεργία και να ανασχεθεί η καταστρεπτική ύφεση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα για πέμπτο συνεχές έτος. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθεί, επίσης, η επίτευξη όλων των στόχων».

Στο ίδιο μήκος κλίματος, ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης από τις Βρυξέλλες δήλωσε χθες την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εργαστεί προς τη συγκράτηση των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, αλλά και να δουλέψει με τους εταίρους μας για να κάνει το ελληνικό πρόγραμμα πιο δίκαιο και πιο λειτουργικό».

Πιο συγκεκριμένος ήταν ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επισήμανε και αυτός ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει μονομερώς ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η ύφεση αναμένεται στο 6,7% φέτος, αντί για ανάπτυξη 1% που ήταν ο στόχος όταν φτιάχθηκε το πρόγραμμα για το 2012.

Έτσι, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, ότι το πρόγραμμα «έχει καταστεί ανέφικτο λόγω της εξαιρετικά βαθιάς ύφεσης» και «υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μια άμεση δράση για τη στήριξη της ελληνικής ανάκαμψης» Εξήγησε ότι αναφέρεται σε παράταση της προθεσμίας της δημοσιονομικής προσαρμογής και εκτίμησε ότι «από τις δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων φαίνεται πως και αυτοί κατανοούν ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί» και πρέπει «να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που θα είναι λειτουργικό, βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο».


Πηγή:www.capital.gr