27 Ιουνίου 2012

Επετεύχθη ο στόχος των ΑΕροψεκασμένων: Μέχρι και 50% πτώση του τουρισμού

[Οι υστερίες "ποιος είναι ο κ. ΦούχτεΡ" και γελοιότητες του τύπου "θέλω την πατρίδα μου πίσω", σε συνδυασμό με τα καψίματα σημαιών και τις παπαριές του δανειστή του Αντρέα, είχαν σαν αποτέλεσμα το να πούνε οι άλλοι: "άντε και γαμηθείτε, υπάρχει κι αλλού ήλιος και θάλασσα"... φυσικά ο μαλάκ@@ που λέει "και μένα τι με νοιάζει, δεν έχω ξενοδοχείο" θα την ακούσει μόλις του πούνε το φθινόπωρο πάρε ένα χαράτσι ακόμα γιατί χάσαμε φόρους 1-2 δις λόγω μειωμένου τουρισμού... τότε βέβαια θα του φταίει ο "κομανέτσι" και όχι η μαλακ@@ του που γάμη@@ ότι είχε μείνει όρθιο στη λογική του ΚΚΕ που θέλει την εξαθλίωση του λαού για να προχωρήσει στον τρίτο γύρο...]

Πτωτική πορεία ακολούθησαν τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2012, με τον Απρίλιο και τον Μάιο να είναι πιο απογοητευτικοί σε σχέση με το σύνολο του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στα...
νησιά του βορείου Αιγαίου (περίπου 50%) και την Πελοπόννησο (40%), ενώ μικρότερη είναι η μείωση που καταγράφεται στα ξενοδοχεία της Κρήτης (10%).

Στην έρευνα τονίζεται ότι η πολιτική αβεβαιότητα που εντάθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου θα επηρεάσει και τα συνολικά αποτελέσματα της φετινής χρονιάς που πλέον θα κλείσει αρνητικά, καθώς δεν υπάρχει χρόνος να βελτιωθεί το κλίμα και να ανακάμψουν τα μεγέθη.

Όπως εκτιμά το ΞΕΕ, οι πληρότητες των ξενοδοχείων για το 2012 θα είναι μειωμένες κατά τουλάχιστον 10%, με τα έσοδα των μονάδων να συρρικνώνονται από 15% έως 20%, ενώ τα ξενοδοχεία της Αθήνας δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του ΞΕΕ Γιώργου Τσακίρη, ο οποίος σημειώνει ότι δεν υπάρχει ισολογισμός ξενοδοχείου με θετικό πρόσημο.

Όπως είπε, ελάχιστα είναι τα ξενοδοχεία που έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρα. Μεγάλο πλήγμα, όπως ανάφερε, είναι η καταβαράθρωση του εσωτερικού τουρισμού, που για εφέτος και μετά το «κόψιμο» του κοινωνικού τουρισμού απλά δεν υφίσταται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των προκρατήσεων για την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος-Σεπτέμβριος), εμφανίζονται μειωμένες κατά 32,5% έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου του 2011. Το γεγονός αυτό αποδίδεται στον χαμηλό αριθμό Ελλήνων που έχουν προγραμματίσει διακοπές έως τώρα.

Επίσης, οι ξένοι τουρίστες εμφανίζονται να έχουν επηρεαστεί από τα αρνητικά δημοσιεύματα γύρω από τις νομισματικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις σε προκρατήσεις καταγράφονται στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, την Αττική και τις Κυκλάδες.

Σε αυτές τις περιοχές τα νούμερα είναι πολύ απογοητευτικά, καθώς κυμαίνονται μεσοσταθμικά γύρω στο -40%. Στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία οι μειώσεις κυμαίνονται γύρω στο 25%, στην Κρήτη στο 20% και στα Δωδεκάνησα στο 15%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ