01 Ιουνίου 2012

Βερολίνο: «Ναι» σε παράταση για Ισπανία

Υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ισπανία για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της τάχθηκε σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι οι αγορές σύντομα θα τιμήσουν «την αποφασιστικότητα» της Μαδρίτης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.


Η Ισπανία ασκεί με αποφασιστικό τρόπο την πολιτική εξυγίανσης των δημοσιονομικών της και «πιστεύουμε ότι αυτή η αποφασιστικότητα θα φανεί στις αγορές», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Δεν υπάρχει λόγος να σκληρύνουμε τη διαδικασία εναντίον της Ισπανίας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να παρατείνει κατά ένα χρόνο το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ισπανία για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Αυτό σημαίνει ότι η Μαδρίτη θα έχει περιθώριο ως το 2014, και όχι ως το 2013 όπως προβλεπόταν αρχικά, για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ.

Πάντως, το Βερολίνο τάχθηκε προς το παρόν κατά της ίδρυσης μιας «τραπεζικής ένωσης», την οποία προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υποστηρίζοντας πως δεν βλέπει την άμεση συμβολή που θα είχε μια τέτοια κίνηση στην επίλυση της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Δεν βλέπουμε πώς τέτοιες σκέψεις θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα να ξεπεράσουμε την κρίση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, αν και παραδέχθηκε ότι «μακροπρόθεσμα» το θέμα μπορεί να εξεταστεί.