28 Ιουνίου 2012

Καταφτάνει η τρόικα, αναμένεται ανώμαλη προσγείωση

της Δήμητρας Καδδά

«Ανέβασε τον πήχη η κυβέρνηση και η τρόικα έρχεται να τον προσγειώσει» ανέφερε στέλεχος με μακρά εμπειρία στις διαπραγματεύσεις, περιγράφοντας το κλίμα που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει την προσεχή εβδομάδα η κυβέρνηση στην πρώτη της επαφή με την τρόικα που έρχεται μετά από τρίμηνη απουσία για να… μείνει.

Οι επιτηρητές έχουν εκφράσει σε κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες τη θέση τους: πρώτα έλεγχος και ξεπάγωμα μνημονίου, μετά γραπτή δέσμευση της Ελλάδας για τα μέτρα του 2012- 2013 και εν συνεχεία, επικαιροποίηση (review) του Μνημονίου και επόμενη δόση.

Οι δανειστές γνωρίζουν ότι έχουν το χρονικό πλεονέκτημα. Τα διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν έως τις 20- 21 Ιουλίου και μόνο με άτυπη έγκριση της τρόικας μπορούν να βρεθούν τα 4 δισ. ευρώ περίπου που απαιτούνται επιπλέον έως το τέλος Αυγούστου (να δώσει το ΟΚ η τρόικα θα βρεθούν προσωρινά από δανεικά από το ΤΧΣ, το PSI και εκδόσεις εντόκων).

Όσο για την επόμενη επίσημη δόση, αυτή το νωρίτερο μπορεί να εγκριθεί εντός του Αυγούστου. Θα εγκριθεί τότε με βάση το καλό σενάριο: η τρόικα να έρθει, να ελέγξει, να ζητήσει προαπαιτούμενες ενέργειες, να ξαναφτιάξει με τη νέα κυβέρνηση το πρόγραμμα, να φτιάξει την έκθεση προόδου και αυτή να εγκριθεί από ΔΝΤ και ΕΕ ώστε να έρθει η δόση. Μόνο η διαδικασία συγγραφής σε αυτό το σενάριο, υπολογίζεται σε 2- 3 εβδομάδες το λιγότερο και προϋποθέτει ότι τρόικα και κυβέρνηση θα συμφωνήσουν χωρίς καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα σε όλα τα μέτρα.

Μόνο που υπάρχει και ένα άλλο σενάριο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη: η τρόικα, με την «εντολή» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, φέρεται να ζητά πρωτίστως αποδείξεις εγγράφως ότι το Μνημόνιο θα εφαρμοσθεί. Δηλαδή ζητά στον νέο Προυπολογισμό (που συνήθως ανακοινώνεται Σεπτέμβριο) να καταγράφονται όλα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την έως τότε μείωση του ελλείμματος.

Αν δεν καμφθούν οι απαιτήσεις της, τότε εκφράζονται φόβοι ότι το χρονοδιάγραμμα θα αλλάξει, όπως συνέβη και τον προηγούμενο Σεπτέμβριο όταν η τρόικα έφυγε και ξαναγύρισε όταν πλέον η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να δείξει έργο και να δώσει.. .δεσμεύσεις.

Η τρόικα φέρεται ότι ολοκληρώνει τη δική της προετοιμασία. Παρακολουθεί στενά σύμφωνα με πληροφορίες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, καταμετρά τα μέτρα – παροχές (ένας πρώτος υπολογισμός χωρίς να ληφθούν ισοδύναμα κάνει λόγο για άνω των 10 δισ. ευρώ τρύπα στο δημοσιονομικό πρόγραμμα).

Αν δεν αλλάξει και πάλι το πρόγραμμα, η κάθοδος αναμένεται να ξεκινήσει με τους επικεφαλής την Κυριακή ή τη Δευτέρα (τη Δευτέρα ξεκινά και η παράλληλη επίσκεψη του Χόστ Ράιχενμπαχ της Ομάδας Δράσης) και την Τρίτη να ξεκινήσει η εφόρμηση των τεχνικών κλιμακίων. Μέσα στην εβδομάδα θα διεξαχθεί Euro Working Group που θα αφορά και στην Ελλάδα για τη σύνοδο του Ιουλίου.

Το χρονικό κλείδωμα των επαφών εξαρτάται από την ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που περιμένει τον απερχόμενο Γιώργο Ζανιά να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες για να παραιτηθεί και να έρθει η σειρά του να ορκισθεί. Εν τω μεταξύ χθες είχε την πρώτη του επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Οικονομικών από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται ότι θα ενημερωθεί από τον απερχόμενο υπουργό, τον αναπληρωτή και υπεύθυνο για δαπάνες και διαθέσιμα Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό εσόδων Γιώργο Μαυραγάνη.


Πηγή:www.capital.gr