28 Ιουνίου 2012

Χαρίζουν μαζικά τα ενοίκια τους στην εφορία

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μια ξεχασμένη φορολογική συναλλαγή κάνει θραύση τους τελευταίους μήνες στις εφορίες. Είναι η εκχώρηση στο δημόσιο εισοδημάτων των φορολογούμενων από μισθώματα ακινήτων τα οποία όμως δεν έχουν εισπραχθεί και μάλλον δεν θα εισπραχθούν ποτέ.

Στα τμήματα Εισοδήματος των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) υπάρχουν συναλλαγές οι οποίες τα τελευταία χρόνια, την εποχή της οικονομικής ευμάρειας, είχαν ουσιαστικά περιπέσει στα αζήτητα. Μια από αυτές είναι η εκχώρηση μισθωμάτων.

Η οικονομική ύφεση προκάλεσε εκρηκτική αύξηση του αριθμού των ενοικιαστών οι οποίοι δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση καταβολής των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες. Πολλοί έκλεισαν τα καταστήματά τους αφήνοντας απλήρωτα μισθώματα ενώ το ίδιο έγινε και από πολλούς που αποχώρησαν από τις κατοικίες τις οποίες είχαν μισθώσει ή εξακολουθούν να διαμένουν σε ακίνητα για τα οποία δεν καταβάλλουν λόγω οικονομικών δυσχερειών το οφειλόμενο μίσθωμα. Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να φορολογηθούν για τα μισθώματα που προκύπτουν βάσει μισθωτηρίου συμβολαίου. Μάλιστα, δεν εξετάζεται από την εφορία αν αυτά τα μισθώματα έχουν εισπραχθεί. Αν δεν έχουν εισπραχθεί ο ιδιοκτήτης έχει δυο δυνατότητες. Είτε να δηλώσει κανονικά το εισόδημα από τα μισθώματα και να φορολογηθεί για αυτά προκειμένου στη συνέχεια να τα διεκδικήσει μέσω της δικαστικής οδού, είτε να διαγράψει εκχωρώντας τη σχετική απαίτηση στο δημόσιο. Για να γίνει η εκχώρηση πρέπει να υποβληθεί δήλωση στο τμήμα Εισοδήματος της εφορίας στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος, ενώ πρέπει να συνυποβληθεί και το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο.

“Λαμβάνουμε τρείς με πέντε δηλώσεις εκχώρησης μισθωμάτων ημερησίως” λέει στο Capital.gr επικεφαλής του τμήματος Εισοδήματος μεγάλης εφορίας της Αττικής. “Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν την είσπραξη των ενοικίων χαμένη υπόθεση και προτιμούν να τα χαρίσουν στο δημόσιο”. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι και το δημόσιο θα τα εισπράξει. Απλώς συσσωρεύσει απαιτήσεις οι οποίες δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν ποτέ.


Πηγή:www.capital.gr