07 Ιουνίου 2012

Αυστραλία: Μεγάλη τράπεζα σταμάτησε τις συναλλαγές της με την Ελλάδα

Μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Νέος Κόσμος», αποφάσισε να διακόψει τις συναλλαγές της με όλες τις ελληνικές τράπεζες «για να προστατεύσει τους πελάτες της», λόγω της κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα.

Κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, η τράπεζα National Australia Bank (NAB) σταμάτησε να εκδίδει επιταγές, που πρόκειται να εξαργυρωθούν σε τράπεζες της Ελλάδας.

Επίσης, διέκοψε τις συναλλαγές ηλεκτρονικής αποστολής χρημάτων απευθείας με την Ελλάδα και τώρα οι συγκεκριμένες αποστολές χρημάτων (telegraphic transfers) στέλνονται πρώτα σε γερμανική τράπεζα, την Deutsche Bank Frankfurt, και ακολούθως μεταφέρονται στον λογαριασμό των δικαιούχων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι αποστολείς των χρημάτων να υφίστανται περαιτέρω κρατήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της γερμανικής τράπεζας.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την παύση των συναλλαγών της NAB με ελληνικές τράπεζες επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της τράπεζας, Fiona MacRae, διευθύντρια του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της τράπεζας, που δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα:

«Η πρόσφατη υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η πολιτική της τράπεζάς μας όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνου για τις συναλλαγές των πελατών μας οδήγησε στην απόφαση αυτή» είπε η κ. MacRae και πρόσθεσε: «Είναι πάγια πολιτική της τράπεζας η προστασία των πελατών μας και πάνω σ' αυτό το σκεπτικό βασίζεται η απόφασή μας».