12 Ιουνίου 2012

Δημοψήφισμα-απάντηση στην Αργεντινή προγραμματίζουν οι κάτοικοι στα Φώκλαντς

Η κυβέρνηση των Νήσων Φώκλαντς (όπως αποκαλούν τα νησιά οι Βρετανοί, Μαλβίνας για τους Αργεντινούς) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για «το πολιτικό καθεστώς» των νησιών το πρώτο μισό του 2013.

«Αποφασίσαμε, με την πλήρη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα για τα Φώκλαντς για να εξαλείψουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για την επιθυμία μας (…) να παραμείνουμε υπερπόντια περιφέρεια της Βρετανίας με αυτόνομη κυβέρνηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής των νησιών, Γκάβιν Σορτ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, αντέδρασε αμέσως υπογραμμίζοντας ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που οι κάτοικοι των Φώκλαντς δήλωσαν ξεκάθαρα ότι επιθυμούν να παραμείνουν Βρετανοί», ενώ πρόσθεσε ότι «η Βρετανία θα υποστηρίξει αποφασιστικά την επιλογή τους».

Σημειώνεται ότι στα νησιά βρίσκεται ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική Τζέρεμι Μπράουν με την ευκαιρία της επετείου των 30 χρόνων από τη σύρραξη μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής.

Τα Φώκλαντς με πληθυσμό 3.000 κατοίκων βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Βρετανίας από το 1833, αλλά η Αργεντινή εξακολουθεί να τα διεκδικεί.

Το 1982, από τις 2 Απριλίου ως τις 14 Ιουνίου, οι δύο χώρες έφτασαν σε πόλεμο που έληξε με τη νίκη της Βρετανίας αλλά και 900 νεκρούς εκατέρωθεν.
 
Η 30ή επέτειος της σύρραξης αυτής, φέτος, σημαδεύτηκε από την εκ νέου κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, με την Αργεντινή να κατηγορεί τη Βρετανία ότι «στρατιωτικοποιεί την περιοχή».