Θετικά αξιολογεί τη νέα κυβέρνηση η πλειοψηφία των πολιτών,
με βάση την πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές, που πραγματοποίησε η
Ελληνική Δημοσκοπική Εταιρεία για λογαριασμό της εφημερίδας "Παρασκευή +
13".
Συγκεκριμένα, το 34,7% των ερωτηθέντων βλέπουν με πολύ θετικό μάτι τη νέα κυβέρνηση, ενώ αρνητική έχει το 21,2%.
Αδιάφορο δηλώνει το 22,5% των ερωτηθέντων, γεγονός που ερμηνεύεται ως απογοήτευση λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των φορολογικών βαρών..
Το 7,5% αναμένει για λίγο χρονικό διάστημα, για να δει τις ημέρες και τα έργα της νέας κυβέρνησης.
Αντώνης Σαμαράς: Το πιο συμπαθές και αντιπαθές πρόσωπο
Στην ερώτηση ποιο θεωρείτε το πιο συμπαθές πρόσωπο της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό, 28% , ενώ δεύτερος έρχεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης, με 24,1%.
Στην τρίτη θέση ο Φώτης Κουβέλης (16,7%) και στην Τέταρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος (10,1%). Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών, Βασίλης Ράπανος (8%). Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν την ανακοίνωση της παραίτησής του.
Στην έκτη θέση ο κ. Λυκουρέντζος και στην έβδομη ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ ακολουθούν οι κ.κ. Κ. Καραγκούνης, Αντώνης Ρουπακιώτης και Μάριος Σαλμάς.
Στην ερώτηση για το ποια πρόσωπα της κυβέρνησης έχετε αρνητική άποψη, το 75,5% έχει αρνητική άποψη για όλα τα πρόσωπα της κυβέρνησης.
Τις αρνητικές ψήφους μοιράζονται ο Αντώνης Σαμαράς (6,9%), ενώ ένα 3% πιστεύει ότι υπάρχουν και καλύτερα πρόσωπα από αυτά που επελέγησαν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Θετική η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ
Θετικά κρίνει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση και μάλιστα σε ποσοστό 58,5%.
Αδιάφορα βλέπει τη συμμετοχή της το 11,6% και αρνητικά το 16,9%.
Στην ερώτηση, ποιους άλλους θα θέλατε να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, το 28% δεν θα ήθελε να συμμετάσχει κανένας άλλος, ένα ποσοστό 17,7% θα ήθελε να συμμετάσχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας, ένα 6,5% η Χρυσή Αυγή και ο Μιχαλολιάκος κι ένα 5,6% η Λιάνα Κανέλλη.
* Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Δημοσκοπική Εταιρεία, για την εφημερίδα Παρασκευή + 13, σε δείγμα 1.000 ατόμων, για το διάστημα 25-26 Ιουνίου, με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία- σταθμισμένη ανά φύλο, γεωγραφικά διαμερίσματα και ηλικία.