19 Ιουνίου 2012

Αρχισε από χθες ο «επαναπατρισμός» των ευρώ στις τράπεζες

Μια νότα αισιοδοξίας διαφαίνεται από χθες το μεσημέρι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς αφενός ακυρώθηκαν εκατοντάδες εντολές αναλήψεων σημαντικών χρηματικών ποσών και αφετέρου άρχισαν δειλά, είναι αλήθεια, οι συζητήσεις για επιστροφές κεφαλαίων που είχαν εκταμιευθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Μόνον τους τελευταίους δύο μήνες σε μία μόνον τράπεζα στο Λονδίνο είχαν ανοίξει περισσότεροι από 3.000 νέοι λογαριασμοί Ελλήνων με ποσά άνω των 100.000 ευρώ ο καθένας. Από χθες εκφράζεται η αισιοδοξία ότι σταδιακά η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες θα εξομαλυνθεί, αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης. «Οσο πιο σταθερή είναι η εικόνα της κυβέρνησης αυτής, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουν τα χρήματα στα χρηματοκιβώτια των τραπεζών», λένε κορυφαίοι παράγοντες του τραπεζικού συστήματος.

Σε πρώτη φάση αναμένεται πάντως να επιστρέψουν στα γκισέ τα χρήματα εκείνα που βρίσκονται σε θυρίδες και «σεντούκια». Σε δεύτερη, αργότερα θα αρχίσουν να επιστρέφουν χρήματα που έφυγαν τους τελευταίους μήνες στο εξωτερικό.

Φυσικά, από τα συνολικά 30 δισ. που βγήκαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης το τελευταίο χρονικό διάστημα,πολλά θα παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως και για πάντα.