19 Ιουνίου 2012

Αβραμόπουλος ή Μεϊμαράκης ο πρόεδρος της Βουλής; Ντόρα ή Κυριάκος για Υπουργός;

Της Μαρίνας Μάνη

Αν και τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στον σχηματισμό κυβέρνησης και στα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σ΄ αυτήν, η Λ. Συγγρού έχει κι άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα να επιλύσει: Ποιος θα είναι ο πρόεδρος της νέας Βουλής;


Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά, το νομοθετικό έργο θα προέρχεται από μία κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα φιλοδοξεί να είναι «μακράς πνοής» (και όχι μεταβατική) ενώ, ταυτόχρονα, θα πρέπει να παίρνει δύσκολες κι επώδυνες αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, η παρουσία της Χρυσής Αυγής όχι μόνο στα βουλευτικά έδρανα αλλά… και στο προεδρείο της Βουλής (καθώς, ως πέμπτο κόμμα, δικαιούται να αναδείξει έναν από τους επτά αντιπροέδρους) καθιστά προβληματική την ειρηνική συνύπαρξη των «300» - δεδομένης και της προειδοποίησης ενός εκ των βουλευτών της, του Η. Παναγιώταρου, ότι «θα πέσουν μπάτσες» εάν χρειασθεί.

Η ειρωνεία είναι δε, ότι χθες κυκλοφόρησαν «φήμες» από την Χρυσή Αυγή ότι για την θέση του αντιπροέδρου θα προταθεί είτε… ο κ. Παναγιώταρος, είτε ο Η. Κασιδιάρης…

Ως εκ τούτων, το αξίωμα του προέδρου της Βουλής αποκτά ιδιαίτερη σημασία: Από τη μια θα πρέπει «να κόψει τον τσαμπουκά» των επίδοξων ταραχοποιών και, από την άλλη, να εξασφαλίζει κάθε φορά την απρόσκοπτη υπερψήφιση των «καυτών» νομοσχεδίων, φροντίζοντας για την απαραίτητη πλειοψηφία.

Διπλωματία ή πυγμή;

Αυτή η ιδιαιτερότητα φαίνεται να φέρνει απέναντι δύο κορυφαίους της ΝΔ: Τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κατά τις πληροφορίες, και οι δύο «θα ήθελαν» το εν λόγω Πολιτειακό αξίωμα – ο δεύτερος μάλιστα έχει διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαθέτει -ως γνωστόν- διπλωματική ικανότητα και θα μπορούσε να την αξιοποιήσει για να λειτουργεί πυροσβεστικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης διακρίνεται για την «πυγμή» και τις «ντρίπλες» του, καθώς και για την απήχηση που έχει στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο για δύο 24ωρα πρόεδρος της Βουλής (που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου) Βύρων Πολύδωρας φέρεται να μετακινείται σε κυβερνητικό αξίωμα.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μέχρι αύριο, καθώς με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι προθεσμίες για την ορκωμοσία της νέας Βουλής και την εκλογή προεδρείου της.

Ντόρα ή Κυριάκος;

Όσον αφορά στα ονόματα, άλλη μία εκκρεμότητα περιμένει το κλείσιμό της στις επόμενες ώρες; Θα υπουργοποιηθεί η Ντόρα Μπακογιάννη ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Η απάντηση «και οι δύο» έχει αποκλεισθεί για να μη περάσει (άλλο ένα) μήνυμα «οικογενειοκρατίας». Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς «θα ήθελε να δώσει στον Κυριάκο το πρώτο του υπουργικό αξίωμα» για να συμβολίσει και το άνοιγμα στη νέα γενιά στελεχών.

Σε αυτή την περίπτωση, τη λύση θα τη δώσει η κ. Μπακογιάννη η οποία, σύμφωνα με πολιτικούς φίλους της, δεν έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα επιδιώξει «οπωσδήποτε» την υπουργοποίησή της.


Πηγή:www.capital.gr