24 Ιουνίου 2012

Κύπρος: Στην Κίνα ο υπουργός Εσωτερικών, διερευνητικές επαφές για δάνειο

Στην Κίνα έχει μεταβεί ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Νεοκλής Συλικιώτης, προκειμένου να «εξερευνήσει το έδαφος» για ενδεχόμενη διάθεση δανείου από το Πεκίνο προς τη Λευκωσία, όπως αποκάλυψε ο υπουργός κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης με το πρακτορείο Bloomberg.


«Όταν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί θα το κάνουμε», συνέχισε ο κύπριος αξιωματούχος, αρνούμενος ωστόσο να αποσαφηνίσει το χρηματικό ποσό το οποίο ζητά η Κύπρος.

Ο κ. Συλικιώτης συνταξιδεύει με τον πρόεδρο της Λαϊκής Τράπεζας της χώρας, Μιχάλης Σαρρής. Η Λαϊκή Τράπεζα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της νησιωτικής χώρας και χρειάζεται περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το 10% του κυπριακού ΑΕΠ.

Το ποσό αυτό πρέπει να βρεθεί έως τα τέλη Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει πως τα περιθώρια χρόνου για την Κύπρο έχουν στενέψει.

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, η πίεση που ασκείται στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υπαγωγή στους μηχανισμούς διάσωσης έχει αυξηθεί. Παρά ταύτα, η Λευκωσία φέρεται να έχει επαφές με τη Ρωσία, και πλέον και την Κίνα, αναζητώντας μία εναλλακτική πηγή δανειοδότησης.

skai.gr