25 Ιουνίου 2012

Σόιμπλε: Ο Ομπάμα να κοιτάξει τα δικά του τεράστια ελλείμματα

Δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον όσον αφορά στους χειρισμούς αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

«Ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που έχουμε στην ευρωζώνη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Σε αντίστοιχο ύφος σχολίασε την προτροπή του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να εγγυηθεί η Γερμανία το χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ. «Αν η Βρετανία το θέλει, να γίνει μέλος της Ευρωζώνης και να είμαστε δύο αυτοί που θα εγγυηθούμε» είπε εμφανώς ενοχλημένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί μόνο εφόσον αντιμετωπιστούν τα αίτια που την προκάλεσαν.

«Τα αίτια της κρίσης θα πρέπει να καταπολεμηθούν αξιόπιστα. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία το καταφέρνουν πολύ καλά. Στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται τόσο καλά, αλλά θα πρέπει και εκεί να σημειωθεί επιτυχία, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην Ιταλία και την Ισπανία οι συνθήκες είναι διαφορετικές.

«Η Ιταλία καταβάλλει μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τότε που πρωθυπουργός είναι ο Μάριο Μόντι. Και η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία πράττει τα αναγκαία» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η Ισπανία έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τις τράπεζές της και γι' αυτό έχουν προτιμηθεί ιδιαίτερες λύσεις.

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε παρέπεμψε στην Ελλάδα ως αίτιο και ισπανικών δυσκολιών, υποστηρίζοντας ότι «όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αυτό στην Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσής του και αλλού», καθώς «οι κεφαλαιαγορές αμφισβητούν το ευρώ ως επενδυτικό χώρο συνολικά».