13 Ιουνίου 2012

Μεγάλες οι συνέπειες επιστροφής στη δραχμή για τους Έλληνες του εξωτερικού και κυρίως τους σπουδαστές

Μεγάλα προβλήματα θα παρουσιαστούν για τους Έλληνες του εξωτερικού, και κυρίως τα ελληνόπουλα που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν τριτοβάθμια εκπαίδευση σε χώρες του εξωτερικού, σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή.

Πρώτον, θα αναγκαστούν να υπόκεινται αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους κάθε φορά που ταξιδεύουν στη χώρα διαμονής τους, ενώ θα κληθούν με χρονοβόρες διαδικασίες να βγάλουν βίζα και άδεια παραμονής. Ήδη η Υπ. Εσωτερικών της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει κάνει τις ανάλογες δηλώσεις ότι "η χώρα είναι έτοιμη για πλήρη επαναφορά συνοριακών ελέγχων και κλείσιμο των συνόρων για να μην υπάρξει εισροή [Ελλήνων] μεταναστών από την Ελλάδα λόγω πτώσης του βιοτικού επιπέδου", ενώ στα αεροδρόμια του Βελγίου ήδη πραγματοποιούνται έλεγχοι αποκλειστικά στα ελληνικά αεροπλάνα πριν ακόμη οι επιβάτες εισέλθουν στον χώρο του αεροδρομίου.

Σε αυτό φυσικά θα συμβάλει τα μέγιστα και η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε λαθρομετανάστες, που πιθανόν να οδηγήσει τη χώρα μας σε πλήρη έξοδο από τη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν, στην οποία ανήκουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ε.Ε. και η Ελβετία.
Ο κίνδυνος όμως για όσους σπουδάζουν στο εξωτερικό είναι πολλαπλά μεγαλύτερος. Πολύ απλά με επιστροφή στη δραχμή πολλοί Έλληνες που έχουν επενδύσει χρόνια, χρήματα και όνειρα στις σπουδές τους στο εξωτερικό, μπορεί να μην μπορούν να τις συνεχίσουν και να μην γυρίσουν εκεί τον Σεπτέμβριο. Πέραν της συνοριακής έγκρισης που θα πρέπει να έχουν πάρει πριν επιστρέψουν στη χώρα σπουδών, το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Με την μετατροπή σε δραχμές και την κατακόρυφη υποτίμηση τους, οι αποταμιεύσεις σπουδών και τα οικογενειακά εισοδήματα θα δουν την αξία τους να εξανεμίζεται. Δεν θα επαρκούν, πλέον, για την χρηματοδότηση των σπουδών. Κι επειδή μάλλον δε θα επαρκούν ούτε και για αξιοπρεπή διαβίωση στην Ελλάδα, οι σπουδαστές θα πρέπει να διακόψουν τις σπουδές τους.

Ένα απλό παράδειγμα για τους δύσπιστους:

Θεωρούμε την καλύτερη δυνατή περίπτωση: ότι δεν χρεοκοπούμε με την μετάβαση στη δραχμή, και ότι η πρώτη υποτίμηση θα είναι μόνο 50% μέσα στο καλοκαίρι και όχι περισσότερο. Η πραγματικότητα θα είναι πολύ χειρότερη. Επίσης θεωρούμε ότι το κόστος σπουδών παραμένει σταθερό και δεν αυξάνεται.

Θεωρούμε επίσης ένα ποσό 30.000 Ευρώ ως κόστος σπουδών, και ότι αυτά ("κεφάλαιο σπουδών") τα έχει η οικογένεια του παραδείγματος στην μετάβαση στη δραχμή, είτε τα έχει αποταμιεύσει εδώ και χρόνια, είτε τα έχει βρει μέσω δανείου, είτε μπορεί να χρηματοδοτήσει τις σπουδές με το εισόδημα της. Είναι σχεδόν ακριβώς το ίδιο με το να έχει τα χρήματα στην αρχή.




Ισοτιμία Κεφάλαιο σπουδών Σε ευρώ Κόστος σπουδών Υπολείπονται (Χάθηκαν) Υπολείπονται σε ποσοστό
Με το Ευρώ 1:1 30.000 30.000 30.000 0 0%
Με δράχμή (πριν την πρώτη υποτίμηση) 1:350 10.500.000 30.000 30.000 Ευρώ
10,5 εκ. δρχ.
0 0%
 υποτίμηση (50% μέσα στο καλοκαίρι) 1:700 10.500.000 15.000 30.000 Ε
21 εκ. δρχ.
15.000 Ευρώ 50%
 υποτίμηση 1:1000 10.500.000 10.500 30.000 Ε, 30 εκ. δρχ. 19.500 Ευρώ 65%
 υποτίμηση 1:2000 10.500.000 5.250 30.000 Ε, 60 εκ. δρχ. 24.750 Ευρώ 82,5%

Και ούτω κάθε εξής. Συνυπολογίζοντας ότι η υποτίμηση είναι συνεχής και όχι μεμονωμένα γεγονότα όπως στον πίνακα, η αξία του "κεφαλαίου σπουδών" θα μειώνεται καθημερινά. Φυσικά, φαίνεται ξεκάθαρα παραπάνω ότι αν κάποια οικογένεια επιλέξει να συνεχίσει τις σπουδές του παιδιού της, επειδή μαζί με την υποτίμηση θα υπάρχει και κατανάλωση του ποσού, αυτό θα τελειώσει πολύ πιο γρήγορα, και ο φοιτητής θα αναγκαστεί να γυρίσει πριν το τέλος της χρονιάς στο σπίτι του.
Γι' αυτούς τους λόγους, είναι επιτακτικό όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες του εξωτερικού και οι οικογένειες τους στην Ελλάδα να καταψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους προωθούν - τόσο συνειδητά όσο και άθελα τους - την έλευση της δραχμής στην χώρα μας. Δεν είναι μόνο χρέος για να αποφύγουμε το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομικοκοινωνική καταστροφή που περνάει η χώρα μας, αλλά και δίκαιη στήριξη σε όσους με πόνο αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα για να αναζητήσουν να χτίσουν ένα άλλο μέλλον σε ξένα χώματα. Και φυσικά η αποτροπή του να γίνουμε οι Έλληνες, οι λαθρομετανάστες του κόσμου.

Είναι ξεκάθαρο πια ότι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη επιλογή προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, με μεγάλο θράσος και υποκρισία, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν προεκλογική εκστρατεία στα πανεπιστήμια και τις κοινότητες του εξωτερικού, μοιράζοντας φυλλάδια και ζητώντας ψήφο...αυτοκαταστροφής από τους ομογενείς και τους φοιτητές! Η υποκρισία είναι τεράστια. Ένας πολιτικός σχηματισμός που είπε "όχι" και δεν στήριξε τους ομογενείς όταν το νομοσχέδιο για την ψήφο στο εξωτερικό στις εθνικές εκλογές χρειαζόταν 200 βουλευτές, τώρα ο ίδιος πολιτικός σχηματισμός ζητάει την στήριξη τους. Ας σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αυτό απλά παρείχε το δικαίωμα στους Έλληνες να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους στις ελληνικές πρεσβείες, κάτι που συμβαίνει για όλες τις άλλες χώρες παγκοσμίως.

Μ.Ν.