20 Ιουνίου 2012

Αναδιαπραγμάτευση Μνημονίου χωρίς αλλαγή στόχων

Υπέρ της επιμήκυνσης οι ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το διαψεύδει, το Βερολίνο διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις, αλλά η Ευρωζώνη είναι έτοιμη για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και παράταση της προθεσμίας για τη μείωση του ελλείμματος κατά ένα ή δύο χρόνια. Ωστόσο, ούτε οι στόχοι ούτε οι μεταρρυθμίσεις είναι διαπραγματεύσιμες.


Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, λόγω των καθυστερήσεων, της μακράς προεκλογικής παράλυσης, αλλά και «των ιδιαίτερων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών» που επικρατούν στην Ελλάδα, το Μνημόνιο που υπογράφτηκε πριν από μόλις λίγους μήνες έχει ουσιαστικά εκτροχιαστεί.

Κατά συνέπεια, μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα έρθει στην Αθήνα η τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει σε «απογραφή» της κατάστασης σε όλα τα μέτωπα (χρηματοπιστωτικό, δημοσιονομικό, μεταρρυθμίσεις).

Στη συνέχεια, η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να παρουσιάσει τις θέσεις της για το πώς θα επιτευχθούν οι δεδομένοι στόχοι της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δομικής ανασυγκρότησης της οικονομίας.

Οι θέσεις αυτές θα μεταφερθούν στο Eurogroup, το οποίο θα ορίσει και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης της τρόικας με την Ελλάδα για το νέο Μνημόνιο. Υπέρ της παράτασης τάχθηκαν και οι ΗΠΑ.