11 Ιουνίου 2012

Ανάσα για τις επιχειρήσεις: Ο Γερμανικός Δημόσιος ασφαλιστικός οργανισμός θα ασφαλίζουν τις πιστώσεις για τις ελληνικές εισαγωγές-Μάλλον θα το κάνουν και οι Γάλλοι

Του Βασίλη Γεώργα

Με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει η πόρτα για να ξεκινήσει πάλι η ασφάλιση των πιστώσεων για τις εισαγωγές στην ελληνική αγορά που διακόπηκε από τις αρχές της χρονιάς με το σταδιακό «πάγωμα» των ασφαλίσεων από μεγάλες ξένες εταιρείες του κλάδου, με πιο πρόσφατη την Euler Hermes.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Εμπορίου βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων σε Ελλάδα και Βρυξέλλες όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα κάνουν την αγορά να ανασάνει ξανά, και όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου και πολιτικής βούλησης των κρατών - μελών ώστε να ξεπεραστεί μεγάλο μέρος του προβλήματος.

Το «κλειδί» για να ξεπαγώσει η ασφάλιση των πιστώσεων προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις βρίσκεται στην ενεργοποίηση ειδικής ρύθμισης που υιοθέτησε τον Απρίλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δίνει τη δυνατότητα στους δημόσιους οργανισμούς ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασφαλίζουν τις πιστώσεις ελληνικών επιχειρήσεων.

Παρότι έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η ρύθμιση (που αποτελεί κυρίως προϊόν γερμανο-γαλλικής εισήγησης προκειμένου να μην θιγούν οι εξαγωγές τους προς την Ελλάδα) παραμένει εν πολλοίς άγνωστη και ανενεργή, και καταβάλλεται προσπάθεια εκ μέρους της Ελλάδας να υλοποιηθεί στην πράξη.

Με την ρύθμιση αυτή η Ελλάδα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και της απροθυμίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών να χρηματοδοτήσουν τις εξαγωγές προς την χώρα μας, εξαιρείται από τα άρθρα 92-93 της συνθήκης των ευρωπαϊκών κοινοτήτων με τα οποία απαγορεύεται στους κρατικούς φορείς ασφάλισης να εγγυώνται τις ασφαλίσεις εισαγωγών/εξαγωγών σε εταιρείες της Ε.Ε, του ΟΟΣΑ, των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδία, Ισλανδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας (κατάλογος χωρών με εμπορεύσιμους κινδύνους).

Το όφελος

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Θεωρητικά ότι η Ελλάδα εμφανίζεται να «υποβαθμίζεται» εμπορικά, αλλά κερδίζει ως «αντάλλαγμα» τη δυνατότητα ότι τόσο οι εμπορικοί κίνδυνοι όσο και οι μη εμπορικοί κίνδυνοι (ρίσκο χώρας) ξένων εταιρειών, να μπορούν να ασφαλίζονται με την εγγύηση των Δημόσιων οργανισμών ασφάλισης κάθε χώρας μέλους, αρκεί να ανάψει το πράσινο φως η Κυβέρνηση κάθε κράτους.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανική Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τη σχετική απόφαση, ενώ εκ μέρους του υπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Στουρνάρα γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει σε ανάλογη απόφαση και η Γαλλική Κυβέρνηση (σ.σ εστάλη σχετική επιστολή στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί) η οποία ειρήσθω εν παρόδω, πρωτοστάτησε για να ληφθεί η σχετική απόφαση ενώ είχε αντιδράσει έντονα όταν πέρυσι η γαλλική Coface απείλησε να αποχωρήσει τελείως από την Ελλάδα. Η εταιρεία τελικά «πείσθηκε» να διατηρήσει τις πιστώσεις της στους στρατηγικούς πελάτες (όπως η Renault, κ.α) αλλά να μην προχωρήσει σε νέα συμβόλαια.

Στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να πειστεί κάθε χώρα από την οποία η Ελλάδα πραγματοποιεί εισαγωγές, να εγγυηθεί για τις επιχειρήσεις της ώστε να συνεχιστούν χωρίς προβλήματα οι εμπορευματικές συναλλαγές προς την Ελλάδα. Στις περιπτώσεις χωρών όπου δεν υπάρχουν κρατικοί οργανισμοί ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων επειδή έχουν απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα, οι εγγυήσεις θα δοθούν από το Δημόσιο προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να ασφαλίζουν τις ελληνικές παραγγελίες που γίνονται με πίστωση.

Εξελίξεις στο θέμα που «καίει» τόσο τις ξένες εξαγωγικές επιχειρήσεις όσο και τις εγχώριες εισαγωγικές, αναμένονται μέσα στην εβδομάδα που έρχεται καθώς θα γίνουν γνωστά τα αποτέλεσμα επαφών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες για το θέμα, αλλά και η ανταπόκριση των Κυβερνήσεων στις σχετικές επιστολές που εστάλησαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς.

Πηγή:www.capital.gr