15 Ιουνίου 2012

Ποιά Ανάπτυξη; Ρώτησες «προοδευτικό» Πανεπιστημιακό; Τούρκικα παιχνίδια με την ενέργεια από τους καθηγητάδες μας

Της Αρετής Πανάγου

«Τσουρέκια» γίνονται τα νεύρα μας, από κάθε λογής – λογής επιστήμονα και δη Καθηγητή Πανεπιστημίου που εκδίδει, στην καλύτερη περίπτωση, μια Έκθεση που εναντιώνεται σε κάθε σχεδόν επένδυση που επιχειρήται να γίνει σε αυτή τη δύσμοιρη χώρα. Ξενοδοχεία, βιομηχανίες, ΑΠΕ, εξορύξεις ... όλα του Σατανά ! Η Ελλάδα για αυτούς μπορεί να αναπτυχθεί μόνο με τον περιπατικό τουρισμό ή με το bird-watching, το πολύ – πολύ με τον συνεδριακό τουρισμό για να κάνουν τα συνέδριά τους και να ανταλλάσσουν επισκέψεις με τους ξένους συναδέλφους τους.
Έτσι, εν μέσω πρωτοφανούς εθνικής κρίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συγκεκριμένα η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας κα. Θεανώ Τερκενλή, εξέδωσε πρόσφατα (με τη φίρμα του Πανεπιστημίου) μια 30σέλιδη αρνητική έκθεση[1] (εκ των οποίων οι μισές είναι εισαγωγή) εναντίων μιας μεγάλης επένδυσης ανεμογεννητριών της Ρόκας στο Βόρειο Αιγαίο. Την έκθεση συνυπογράφει και ο υποψήφιος διδάκτορας Βαγγέλης Παυλής ο οποίος στο προσωπικό του blog (http://lesvos-activism.blogspot.gr/)(προσέξτε τον τίτλο του blog) διατυπώνει με μια φωτογραφία πως φαντάζεται την «ανάπτυξη» με την εξής λεζάντα: «Πεζοπορία στο Αίπος που απειλούνται από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων-Διαβαίνοντας στα χνάρια των προγόνων μας». Ανάλογη δημοσίευση[2], με τον περισπούδαστο τίτλο «Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα», έκανε και η άλλη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας η κα. Μπριασούλη - Καπετανάκη, γνωστή ως διώκτης των μεγάλων ξενοδοχείων και των γκόλφ.



Η εν λόγω επένδυση αφορά τη δημιουργία 28 Αιολικών Πάρκων (Α/Π) συνολικής ισχύος 706 MW, στο Β. Αιγαίο. Τα προφανή εθνικά κέρδη της επένδυσης πέρα από το αρχικό κόστος κατασκευής και τις πολλές θέσεις εργασίας, μόνιμες και ευκαιριακές, είναι κάτι εκατομμυριάκια ΕΥΡΩ το χρόνο στο κράτος από φόρους, γύρω στα 5 εκατομμυριάκια ΕΥΡΩ το χρόνο προς τους Δήμους, ενώ γύρω στα 3 εκατομμυριάκια ΕΥΡΩ το χρόνο θα είναι οι μειώσεις που θα δουν οι κάτοικοι των νησιών στους λογαριασμούς τους, της ΔΕΗ. Βέβαια η Έκθεση αναφέρει δεικτικά ότι οι μειώσεις στους λογαρισμούς της ΔΕΗ θα είναι μόλις 10-20 ΕΥΡΩ το μήνα (δηλαδή μόλις 1-2 τσουρεκάκια της πασίγνωστης οικογενειακής επιχείρησης ζαχαροπλαστικής της κας. Τερκενλή). Ωστόσο, προφανή είνια τα κέρδη προς το περιβάλλον καθώς λιγότερο πετρέλαιο θα καταναλώνεται (γύρω στα 110 εκατομμυριάκια ΕΥΡΩ τον χρόνο) και σαφώς πολύ λιγότερες εκπομπές καυσαερίων θα δημιουργούνται.

Το σημαντικότερο όμως που δεν αναφέρει η Έκθεση (σκοπίμως) είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση αναμφίβολα μειώνει τον κίνδυνο της ενεργειακής κάλυψης της χώρας και μάλιστα σε μια πολύ ευαίσθητη συνοριακή περιοχή. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Ιράν έχουν δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες στην ομαλή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα. Μάλιστα πολλά δημοσιεύματα κάνουν αναφορά ότι δεν θα αργήσουμε να αγοράζουμε ρεύμα από τους Τούρκους για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα μάλιστα και με δηλώσεις του πρώην Υπουργού Παπακωνσταντίνου[3] (και φυσικά σε βάθος χρόνου θα είμαστε εξαρτημένοι από αυτούς). Στο σημείο αυτό θα θέλαμε συνοπτικά να αναφερθούμε στην φιλο-τουρκική συμπεριφορά του συγκεκριμένου Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, αγαπημένο «παιδί» του πρώην υπουργού Σηφουνάκη, κάτι που ομολογουμένως δεν παρατηρείται σε κάποιο άλλο Τμήμα ή Ίδρυμα στην χώρα. Αναφέρουμε έτσι:

 Τις συχνές ανταλλαγές – επισκέψεις φοιτητών και καθηγητών με το τούρκικο Πανεπιστήμιο Τσανάκαλε του οποίου το τμήμα Ιστορίας του, συστηματικά προσπαθεί να αλλοιώσει την ελληνικότητα της Μικράς Ασίας[4].

 Την έντονη ακαδημαϊκή και «προοδευτική» εργασία του Τμήματος για το μεταναστευτικό. Μάλιστα κάθε καλοκαίρι οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν χρήματα για να κάνουν οι καθηγητάδες θερινά μαθήματα περί μετανάστευσης και άλλων σχετικών στην μαρτυρική Πάρο του Ραγκούση. Φέτος, οι καθηγητές θα εργαστούν σκληρά στην Νάξο.

 Την σπατάλη, τόσο σε ανθρωποώρες όσο και σε δημόσια χρήματα, για την υποστήριξη ενός τούρκου διδακτορικού φοιτητή, ο οποίος ερευνά στο τμήμα Γεωγραφίας της Μυτιλήνης τα Γεωπάρκα της Άγκυρας !!!!!![5]

Για να επενέλθουμε πάλι στην επένδυση των αιολικών πάρκων.

Η επένδυση σύφωνα με την τεχνική της έκθεση διαβεβαιώνει ότι πληροί όλες τις περιβαλλοντικές και χωροταξικές δεσμεύσεις της νομοθεσίας και φυσικά δεν είναι στο χέρι της να παρεκκλίνει από οποιαδήποτε αρχαιολογική, περιβαλλοντική ή άλλη νομοθεσία.

Και επειδή τα θέματα τα αρχαιολογικά και τα αυστηρώς περιβαλλοντικά είναι πάνω – κάτω εφαρμόσιμα και ελεγχόμενα η μοντέρνα περιβαλλοντική επιστήμη εφεύρε την έννοια του Τοπίου και της προστασίας του.

Έτσι, σύμφωνα με την κα. Τερκενλή, η επένδυση είναι καταστροφική για το «τοπίο» του Βορείου Αιγαίου. Χαρακτηριστικά στην Έκθεσή της αναφέρει ότι: «το τοπίο συγκροτείται μέσα από την εκάστοτε σχέση τοπίου και παρατηρητή, σχέση η οποία εκδηλώνεται ενίοτε ως συμβολικότητα, πνευματικότητα ή ως (συν)αισθηματικότητα. Μέσα από την σχέση αυτή, το άτομο επανατοποθετείται σε ένα επαναπροσδιοριζόμενο κόσμο, τόσο υλικό όσο και συμβολικό, τόσο υποκειμενικό όσο και αντικειμενικό». «Η συμβολική διάσταση ενός τοπίου συντίθεται από ορατές υλικές δομές, αλλά και από αόρατες κοινωνικές και πολιτισμικές δομές, διεργασίες και αξίες, όπου επιλεγμένες μορφές τοπίων αποκτούν ιδιάζουσες, διακριτές σημασίες. Η συμβολική διάσταση του τοπίου καταργεί τα σύνορα μεταξύ του υλικού και του ιδεατού. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η συμβολική διάσταση, που αποδίδεται στο τοπίο, μπορεί να πλάσει από μόνη της τοπία: τοπία φαντασίας, εικονικά, ιδεατά. Με την προκείμενη επένδυση του Ομίλου Ρόκας, το σύστημα/ σύνολο συμβολισμών που ενυπάρχει στους επιλεγμένους χώρους εγκατάστασης των Α/Π, και το οποίο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής ταυτότητας και υπόστασης των Δημοτικών Ενοτήτων, θα επηρεαστεί ανεπανόρθωτα». Αυτά !!! Τα Σχόλια δικά σας!!!

Μάλιστα η κα. Τερκενλή αναφέρει, με στόμφο και αντιεπιστημονικά, στην εισαγωγή της ότι: « Ιδιαίτερα τονίζουμε ότι η εν λόγω επένδυση αντιτίθεται και παραβιάζει κατάφορα την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το Τοπίο την οποία έχει υπογράψει και κυρώσει η χώρα μας». Παραθέτουμε το link[6] της Σύμβασης και καλούμε κάθε αναγνώστη της να μας υποδείξει που η Σύμβαση έρχεται στην ελάχιστη αντίθεση με την επένδυση. Η Σύμβασης είναι γενική και γενικόλογη και το ξέρουν όλοι.

Η κα. Τερκενλή έχει επιστημονική διαστροφή με την αόριστη και υποκειμενική έννοια του τοπίου καθώς η ακαδημαϊκή της ειδικότητα, με βασικές σπουδές στην δασολογία, είναι στην «Πολιτισμική Γεωγραφία με έμφαση στη γεωγραφία του τοπίου» (;;;;; μην με ρωτάτε τι σημαίνει αυτό !!!! Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως η συγκεκριμένη θέση φαίνεται να ήταν κλασσική περίπτωση φωτογραφικής προκήρυξης).

Επίσης η κα. Θεανώ Τερκενλή είναι μέλος της Επιτροπής Τοπίου[7] του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με την 4321/28.01.2011 Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη (αυτής που εξακολουθούμε και την ακριβοπληρώνουμε για να κάνει τα ψώνια της στην Σαν Ελιζέ στο Παρίσι). Σημειώνουμε ότι τόσο η Μπιρμπίλη, όσο και ο Σηφουνάκης όσο και ο Παπακωνσταντίνου, έχουν εκδώσει σειρά νόμων, τροπολογιών, αποφάσεων κ.ά. με σκοπό την προώθηση των ΑΠΕ, ως κορυφαία εθνική επιλογή, δίνοντας την δυνατότητα να εγκατασταθούν, με προϋποθέσεις, σε περιοχές με γη υψηλής παραγωγικότητας, σε νησιά ακόμα και σε περιοχές natura.

Αν κάποιες από αυτές τις διατάξεις δεν άρεσαν στην κα. Τερκενλή γιατί δέχτηκε τον διορισμό της ή γιατί δεν παραιτήθηκε, όσο η πράσινη διακυβέρνηση μεσουρανούσε; Γιατί το ίδιο δεν έκανε σύσσωμη η Επιτροπή; Επίσης, ποιο είναι μέχρι τώρα το έργο αυτής της περισπούδαστης Επιτροπής; Μάλλον τίποτα από μια έρευνα στο διαδίκτυο.

Με αγωνία μάλιστα περιμένουμε την έκθεση της κας. Τερκενλή αλλά και της κας. Μπριασούλη για το ιδεατό και συμβολικό τοπίο που θα προκύψει από την πρόσφατη μεγάλη ελληνοτουρκική επένδυση κατασκευής και λειτουργίας μαρίνας στην Μυτιλήνη (σημειώνουμε πως ο ελληνικός συναίτερος στην συγκεκριμένη επένδυση είναι η follie follie[8] η οποία όλως τυχαίως έχει στην κατοχή της το ΜΙΝΙΟΝ το οποίο, ύστερα από διαγωνισμό, δύο συμμετεχόντων, επί εποχής Σηφουνάκη, θα το μισθώσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος με κάτι εκατομμυριάκια ΕΥΡΩ[9].

[1] http://www.voreioaigaiosos.gr/wp-content/uploads/2012/05/terkenli.pdf

[2] http://tvxs.gr/news/periballon/biomixanika-aiolika-parka-sti-dytiki-lesbo-tis-elenis-mpriasoyli

[3] http://www.tsantiri.gr/ethnika-themata/revma-apo-tourkia-sta-akritika-nisia-tou-egeou-perierges-dilosis-papakonstantinou.html

[4] http://olympia.gr/2011/07/05/%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1/

[5] http://lesvosnews.net/2011/12/07/33-122/

[6] http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=c%2FsYAENZIDo%3D&tabid=559

[7] static.diavgeia.gov.gr/doc/4ΑΛΨ0-8

[8] http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=194818

[9] http://www.koutipandoras.gr/?p=19542