03 Ιουλίου 2012

Χαλυβουργική: Τελικά ποιοι είναι οι μαλάκες; Αυτοί που απεργούν επί 9 μήνες ή αυτοί που από τον Φεβρουάριο εργάζονται πάλι κανονικά;

[Στο τέλος του άρθρου όλο το ζουμί... μπας και καταλάβουν μερικοί την καταστροφή που έχει φέρει στην Ελλάδα το ΠΑΜΕ και οι κομμουνιστές που ελέγχουν την απεργία της Χαλυβουργικής...]

Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Εργασίας, η τριμερής επιτροπή για την Ελληνική Χαλυβουργία του Ασπροπύργου, υπό την προεδρία του υφυπουργού Νίκου Νικολόπουλου και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων και των νομικών εκπροσώπων της διοίκησης του εργοστασίου.
Η απεργία των εργαζομένων στην Ελληνική Χαλυβουργία του Ασπροπύργου, που βρίσκεται ήδη τον 9ο μήνα, ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η διοίκηση της εταιρείας πρότεινε στους εργαζομένους των εργοστασίων του Ασπροπύργου και του Βόλου, την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Η σύμβαση που θα είχε ισχύ έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012, προέβλεπε τον περιορισμό των ωρών εργασίας σε 5 ώρες την ημέρα με πενθήμερο, παράλληλα με τη διατήρηση του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχεί στην οκτάωρη εργασία.

Το σωματείο του Βόλου δέχθηκε την εργοδοτική πρόταση, ενώ οι εργαζόμενοι του Ασπροπύργου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας αρνούμενοι την υπογραφή οποιασδήποτε επιχειρησιακής σύμβασης, επειδή, όπως υποστήριζαν, κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την υπεροχή των κλαδικών συμβάσεων.

Η διοίκηση του εργοστασίου απάντησε με απολύσεις κάθε μήνα και μέχρι σήμερα έχουν απολυθεί συνολικά 93 εργαζόμενοι στην εταιρεία. Μετά από εξώδικη διαμαρτυρία 77 εργαζομένων κατά του σωματείου, με την οποία ζητούσαν μυστική ψηφοφορία για τη συνέχιση της απεργίας, η εργοδοτική πλευρά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Η υπόθεση συζητήθηκε στις 29 Μαΐου και στις 5 Ιουνίου, το δικαστήριο έκρινε την απεργία παράνομη, επειδή η απόφαση της συνέλευσης του σωματείου είχε ληφθεί χωρίς μυστική ψηφοφορία και χωρίς να ειδοποιηθεί 24 ώρες πριν την έναρξή της η επιχείρηση, όπως απαιτεί ο νόμος.

Όμως, μια ημέρα πριν από τη συζήτηση στο Δικαστήριο, το σωματείο είχε πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, αυτή τη φορά με κάλπη, που με ψήφους 204 υπέρ και 42 κατά, αποφάσισε νέες εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Στις 21 Ιουνίου, στην είσοδο της εταιρείας στον Ασπρόπυργο έγιναν και συμπλοκές μεταξύ των εργαζομένων, όταν οι απεργοί απαγόρευσαν την είσοδο σε 40 περίπου εργαζόμενους, που ήθελαν να εργασθούν επικαλούμενοι την απόφαση του δικαστηρίου.

Χθες, Δευτέρα, ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Νικολόπουλος, κατά την άτυπη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Χαλυβουργίας ενόψει της σημερινής συνάντησης, ζήτησε να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις ώστε να επικρατήσει ηρεμία, και να υπάρξει λύση «στο μεγάλο πρόβλημα, με κοινωνικές διαστάσεις που έχει δημιουργηθεί στην Χαλυβουργία».

Η διοίκηση της εταιρείας απάντησε, ότι «πρέπει να ανοίξουν πρώτα οι πόρτες του εργοστασίου και μετά να ξεκινήσει ο διάλογος σε υγιείς βάσεις με παράλληλα ενεργό το εργοστάσιο».

Στο μεταξύ, στις 29 Φεβρουαρίου έληξε η περίοδος της εφαρμογής του ωραρίου 5 ωρών που είχε ζητήσει η εργοδοσία και οι εργάτες του Βόλου που είχαν δεχθεί την προσωρινή επιχειρησιακή αμείβονται πλέον με οκτάωρο και αμείβονται κανονικά. Έτσι το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η επαναπρόσληψη των απολυμένων που αποτελεί και το κύριο θέμα της σημερινής τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας.