17 Ιουλίου 2012

Σαμαράς: Κόψτε από παντού για να γλυτώσουμε τα οριζόντια μέτρα

Στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας φαίνεται πως επικεντρώθηκε η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου για τον καθορισμό των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ που ζητά η Τρόικα.

Τα δύο υπουργεία φαίνεται πως παίρνουν στις «πλάτες» τους το μεγαλύτερο βάρος για να βρεθούν άλλα 5,5 δισ. από τα 11,5 δισ. των περικοπών που αναζητά να κάνει η κυβέρνηση.

Πριν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση προκειμένου να τους επισημάνει πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειές τους για περιστολή των δαπανών.

Στην συνάντηση της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας εμφάνισε έναν κατάλογο με περικοπές ύψους 300 εκ. ευρώ την ώρα που του είχαν ζητηθεί τα υπερδιπλάσια. Από την άλλη και ο Γιάννης Βρούτσης έχει δύσκολο έργο καθώς τα τέσσερα από τα 11,5 δισ. των περικοπών αντιστοιχούν στο δικό του υπουργείο.

Ο Αντώνης Σαμαράς επίσης έχει δώσει σαφές οδηγίες καθώς είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστούν από μηδενική βάση οι προϋπολογισμοί όλων των υπουργείων. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, περίπου το 30% των κονδυλίων που διοχετεύονται για τις καθημερινές λειτουργίες του Δημοσίου σπαταλώνται αλόγιστα.

Το εγχείρημα των περικοπών ωστόσο μόνο εύκολο δεν είναι καθώς, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο απολύσεων προσωπικού, κλεισίματος οργανισμών και επιχειρήσεων καθώς και περαιτέρω οριζοντίων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

Καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας ο υπουργός Οικονομικών θα συνεχίσει να έχει τηλεφωνικές επαφές με υπουργούς για να εντοπιστούν περαιτέρω κωδικοί δαπανών που θα μπορούσαν να περικοπούν.

Ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τρόικα εμφανίζεται «ελαστική» ως προς τον προσδιορισμό των 11,5 δισ. των περικοπών καθώς πηγές εμφανίζουν τους Τροϊκανούς να λένε πως δεν είναι ανάγκη να καθοριστούν επακριβώς οι περικοπές, αλλά θα ήταν ικανοποιημένοι βλέποντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στο οποίο θα γίνονταν ξεκάθαρες οι κατευθύνσεις προς τις περικοπές.