30 Ιουλίου 2012

Συνεχίζεται η σύσκεψη στο Μαξίμου

Συσκέπτονται στο Μαξίμου
Κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο μέγαρο Μαξίμου, με τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη να καλούνται να λύσουν τον εξαιρετικά σύνθετο γρίφο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, με βασικό ζητούμενο να βρεθούν ισοδύναμα ώστε μην επιβαρυνθούν οι ευπαθείς ομάδες.




Η εικόνα που υπάρχει, πάντως, είναι ότι με το τέλος αυτής της συνάντησης δεν θα υπάρχουν προσδιορισμένα μέτρα, κωδικό προς κωδικό.

Η θέση της ΝΔ φαίνεται να είναι τα μέτρα των 11,5 δισ. να "κλείσουν" και να προχωρήσουν ως ένα ενιαίο πακέτο, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ φέρονται -όπως προέκυψε και από τη συνάντηση που είχαν σήμερα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης- να επιδιώκουν την εφαρμογή τους σε δύο φάσεις, στην πρώτη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι αποκρατικοποιήσεις και στη δεύτερη φάση να γίνει διαπραγμάτευση για μέτρα που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις.

Δεδομένη είναι η θέση και των τριών κυβερνητικών εταίρων, και δεδηλωμένη η πρόθεση του πρωθυπουργού, να ανοίξει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος, με πρώτο στόχο τη χρονική επιμήκυνση έως το τέλος 2016.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ερμηνεύουν την παραμονή της τρόικας ως ενδειξη καλής θέλησης προκειμένου να βρεθούν τα μέτρα, τα οποία θεωρούν "κλειδί" για την έναρξη της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας, που θα δώσει τη δυνατότητα να τεθεί και επισήμως το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης από τον πρωθυπουργό στη σύνοδο κορυφής.

Ιδιαίτερες δυσκολίες για την ανεύρεση δημοσιονομικών ισοδύναμων παρατηρούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκέλος των περικοπών στις συντάξεις, καθώς αυτές θα πρέπει να προστεθούν στις μειώσεις που ήδη έχουν γίνει τη τελευταία διετία.

Τα στελέχη της τρόικα είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση σήμερα το πρωί, εκτός προγράμματος, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, λίγο πριν συναντηθεί με τα επιτελεία των ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.