30 Ιουλίου 2012

Το «βραχυκύκλωμα» στο Taxis φέρνει παράταση

Ξεπεράστηκε το πρόβλημα με το taxisnet
Εκτός λειτουργίας έμεινε το σύστημα taxisnet για 2 με 3 ώρες περίπου σήμερα, μια μολις μερα πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων κι ενώ υπολογίζεται ότι 500.000 φορολογούμενοι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τη σχετική διαδικασία.
Οι φορολογούμενοι που προσπαθούσαν σήμερα το πρωί να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους, δεν τα κατάφεραν, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν και στις εφορίες, όπου πολλοί πολίτες δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, το σύστημα έπεσε εξαιτίας ενός βραχυκυκλώματος. Ο κ. Θεοχάρης αποσυνέδεσε το πρόβλημα από τον φόρτο, λέγοντας ότι το σύστημα έχει κερδίσει αυτό το στοίχημα και μπορεί να αντέξει και σε περισσότερη "κίνηση".

Στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να υπάρχουν σκέψεις για σιωπηρή παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, κρατώντας την εφαρμογή του taxis ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μην καθυστερήσουν καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι δηλώσεις τους να θεωρηθούν εκπρόθεσμες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, χάνουν τη δυνατότητα να "χτίσουν" το αφορολόγητο με αποδείξεις, δηλαδή θα φορολογηθούν από το 1ο ευρώ, χάνουν το δικαίωμα να πληρώσουν τις οφειλές τους σε δόσεις, ενώ θα επιβαρύνονται με 1,5% προσαύξηση για κάθε μήνα που περνάει.

Μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 3.761.473 δηλώσεις, εκ των οποίων οι 2.562.135 είναι χρεωστικές με καθαρό βεβαιωμένο φόρο 4 δισ. 410 εκατ. ευρώ και μέσο φόρο 1.720 ευρώ. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι μόλις 313.349, με τις επιστροφές να ανέρχονται σε 173 εκατ. ευρώ και μέσο ποσό επιστροφής τα 550 ευρώ.