17 Ιουλίου 2012

Συνεχίζουν να παραπληροφορούν: Έκκληση Φωτόπουλου να μην πληρωθεί το χαράτσι μέσω ΔΕΗ γιατί θα οδηγήσει σε μπλακάουτ

[Όλα αυτά τη στιγμή που όλοι στην κυβέρνηση λένε πως το χαράτσι θα έρθει με το λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά θα είναι άσχετο με το ρεύμα, δηλ. θα μπορεί να πληρωθεί μόνο το ρεύμα και δεν θα κόβεται αν δεν πληρωθεί το χαράτσι... Ωστόσο οι Τσιπραμμένοι συνεχίζουν να παραπληροφορούν και να πανικοβάλλουν τον κόσμο. Ειδικά δε ο Φωτόπουλος ενδιαφέρεται να έχει λεφτά η ΔΕΗ για να μασάει, όπως κάνανε με τις συνδικαλιστικές εκδρομές τόσα χρόνια...]

Έκκληση προς τον Πρωθυπουργό και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να μην περιληφθεί το τέλος ακινήτων του 2012 στους λογαριασμούς της ΔΕΗ απευθύνει η ΓΕΝΟΠ με σχετική επιστολή.


Προειδοποιεί μάλιστα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρρευση του ενεργειακού τομέα και μπλακ-άουτ, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Η ΓΕΝΟΠ σημειώνει ότι η επιβολή του τέλους ακινήτων, πέρυσι, μέσω των λογαριασμών του ρεύματος δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στην επιχείρηση, καθώς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των νοικοκυριών, από 388 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2011 εκτοξεύθηκαν στα 697 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012 ενώ, συνολικά, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί φθάνουν στο 1,1 δισ. ευρώ. ευρώ.

Το πρόβλημα αυτό μετακυλίθηκε στην αγορά, καθώς οι καταναλωτές αδυνατούσαν να πληρώσουν τους προμηθευτές ρεύματος, εκείνοι με τη σειρά τους τον λειτουργό της αγοράς και τις εταιρίες μεταφοράς- διανομής ενέργειας και η αλυσίδα συνεχίζεται με τους παραγωγούς ρεύματος και τους προμηθευτές πρώτων υλών και φυσικού αερίου.

"Έτσι, ο ενεργειακός τομέας, μιας και ο ένας χρώσταγε στον άλλο, κινδύνευσε άμεσα με κατάρρευση και αν η ΔΕΗ δεν είχε παρακρατήσει 264 εκατ. ευρώ από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) μέχρι τον Ιούνιο και συνάψει άρον-άρον, πανάκριβο δάνειο 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, όπως άλλωστε και η ΔΕΠΑ θα είχε καταρρεύσει ήδη" αναφέρει, στην επιστολή της, η ΓΕΝΟΠ.

"Πιθανή εμμονή σας στην κατεύθυνση σύνδεσης του ΕΕΤΗΔΕ με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και με δεδομένο ότι, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν δέχεστε ούτε την πρόταση της Διοίκησης να αποσταλούν οι λογαριασμοί από τη ΔΕΗ αλλά σε ξεχωριστό έντυπο και όχι ενσωματωμένοι με την κατανάλωση, θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα", καταλήγει η ΓΕΝΟΠ.

Σημειώνεται με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν επιτρέπεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης για μη πληρωμή του τέλους ακινήτων.