02 Ιουλίου 2012

"Φωτιές" ανάβουν η τρόικα και η ψήφος εμπιστοσύνης

Της Μαρίνας Μάνη

«Φωτιές» έχει ανάψει στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στα οικονομικά υπουργεία η επιστροφή της τρόικας και η παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.


Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν διαδοχικές συσκέψεις στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά στην Κηφισιά (όπου παραμένει μέχρι να του επιτρέψουν οι γιατροί την έξοδο) και στο Μαξίμου, με αντικείμενο την Οικονομία, αλλά και το «μοντάρισμα» της επικοινωνιακής-συντονιστικής μηχανής της κυβέρνησης.

Στην πρώτη σύσκεψη, το Σάββατο υπό τον πρωθυπουργό, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρηστος Σταϊκούρας και οι βασικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως ο διευθυντής του γραφείου του Κώστας Μπούρας, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Η σύσκεψη επαναλήφθηκε χθες στο Μαξίμου με όλους τους προαναφερθέντες, πλην του κ. Σαμαρά, ενώ θα γίνεται σε καθημερινή βάση μέχρι την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.

«Κάτι άμεσο» σε αποκρατικοποιήσεις-συγχωνεύσεις

Πέραν της καταγραφής των οικονομικών δεδομένων (και των καθυστερήσεων που επέφεραν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις) τα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν τις πρώτες κινήσεις που θα κάνουν εντός του Ιουλίου, ώστε να πείσουν (εντός κι εκτός Ελλάδας) ότι «δεν θα χαθεί άλλος χρόνος».

Όπως λένε κυβερνητικά στελέχη «για να ανοίξουμε και επισήμως με τους δανειστές θέμα βελτιώσεων όρων του μνημονίου, πρέπει να έχουμε δρομολογήσει ή και ολοκληρώσει μια σειρά θεαματικών κινήσεων που θα εμφανισθούν ως αντιστάθμισμα στις επιδιωκόμενες αλλαγές».

Το «δρομολογήσει» αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και το «ολοκληρώσει» τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών. Για τη δεύτερη περίπτωση, έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» την περίφημη «λίστα» με τους άχρηστους οργανισμούς που είχε διαμορφώσει η υπό τον Θ. Πάγκαλο επιτροπή, επί της οποίας ωστόσο δεν είχε γίνει τίποτα τα προηγούμενα 2,5 χρόνια.

«Θέλουμε κι εμείς τον νέο τρόπο ανακεφαλαιοποίησης»

Πέραν αυτών των κινήσεων, συζητείται ήδη έντονα η προβολή του αιτήματος να αφορά και την Ελλάδα η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος. Κατά τον τρίτο κυβερνητικό εταίρο Φώτη Κουβέλη δε, αυτό το θέμα πρέπει α το θέσει η κυβέρνηση στη φθινοπωρινή Σύνοδο Κορυφής – και να «ζυμώσει» μέχρι τότε.

Ετσι κι αλλιώς, όλα τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η περίφημη «αναδιαπραγμάτευση» με την τρόικα ξεκινά με την έλευση των επικεφαλής της στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, ενώ τα πρώτα αποτελέσματά της (θετικά ή αρνητικά) θα φανούν στην έκθεση που θα παρουσιάσοποιηθεί αποκτήσει επισημότητα μετά την έκθεση των δανειστών τον Αύγουστο.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Όσο για τις προγραμματικές δηλώσεις; Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραλάβει σήμερα την έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της Βουλής για τα όρια που θέτει το Σύνταγμα στην έναρξη της τριήμερης διαδικασίας που ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας με ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Το πιθανότερο είναι να υποβληθεί το σχετικό αίτημα από τον κ. Σαμαρά την Πέμπτη (σ.σ. «εντός 15 ημερών από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού» ορίζει το Σύνταγμα) και το τριήμερο να ξεκινήσει το Σάββατο, ώστε η ψηφοφορία να γίνει μεσάνυχτα Δευτέρας. «Παρουσία του κ. Σαμαρά», κατά τη διαβεβαίωση των συνεργατών του.

Μοντέλο Ρουσόπουλου

Σε μία από τις χθεσινές συσκέψεις, το αντικείμενο ήταν ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου –δεδομένου ότι η εγχείριση του πρωθυπουργού, το αλαλούμ με τον ορισμό υπουργού Οικονομικών και η Σύνοδος Κορυφής, έδωσαν την εικόνα μιας αμοντάριστης μηχανής.

Τι αποφασίσθηκε; Κάθε πρωί... στις 7.30 θα συνεδριάζουν στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των υπουργείων (σ.σ. θα τους ορίσουν οι υπουργοί) υπό τον κ. Κεδίκογλου, για τον προγραμματισμό της ημέρας. Μία ώρα αργότερα θα ξεκινά ο πρωινός καφές υπό τον κ. Σαμαρά (όπου θα ιεραρχούνται οι προτεραιότητες) και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύει με τους υπουργούς «το πλάνο της ημέρας».

Πρόκειται για το επικοινωνιακό-οργανωτικό μοντέλο που είχε λανσάρει ο Θ. Ρουσόπουλος το 2004, με αφορμή την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (σ.σ. τότε οι συσκέψεις με τους εκπροσώπους των υπουργείων ξεκινούσαν... στις έξι το πρωί στο Ζάππειο) αλλά ατόνησε στη συνέχεια.


Πηγή:www.capital.gr