09 Ιουλίου 2012

Ολοταχώς προς αναδρομική μείωση, από τον τρέχοντα μήνα, στα ειδικά μισθολόγια

Εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει το – μέχρι πρότινος «λησμονημένο», αλλά... προβλεπόμενο στο Μνημόνιο- μέτρο της περικοπής των ειδικών μισθολογίων, τότε οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά, από τον τρέχοντα μήνα, για 200.000 απασχολούμενους στο Δημόσιο.

Αυτοί που θα νιώσουν τη διαφορά... στην τσέπη τους είναι οι ένστολοι, καθηγητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διπλωμάτες, δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ, ιερωμένοι.

Η σχετική πρόβλεψη του «επικαιροποιημένου» Μνημονίου, για μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια, θα μπορούσε να έχει ως «κωδικό» τον ... αριθμό διακόσια. Αφορά 200.000 ανθρώπους και από την εφαρμογή του έχει προϋπολογιστεί εξοικονόμηση δαπανών ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, στο δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να «προσφέρει» 0, 1% για το 2012 και 0,2% κατά το 2013.

Κυβερνητικά στελέχη συναρτούν την εφαρμογή του μέτρου με την προθυμία των ευρωπαίων εταίρων να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Άνευ αυτής της εκταμίευσης, όπως , διατείνονται κυβερνητικοί παράγοντες, «στα τέλη Αυγούστου η χώρα δεν θα έχει διαθέσιμα επαρκή για την καταβολή μισθών και συντάξεων».