18 Ιουλίου 2012

Στουρνάρας: Συμφωνήσαμε σε όλα, δεν θα ληφθούν νέα μέτρα-Τι δήλωσαν Μπένι και Κουβέλης

Συμφωνήσαμε σε όλα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Απαντώντας όμως σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι συμφώνησαν στις βασικές κατευθύνσεις και όχι σε συγκεκριμένα μέτρα. Σε ερώτηση για το εάν θα ληφθούν και οριζόντια μέτρα απέφυγε να απαντήσει.

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης με τους κυρίους Σαμαρά και Κουβέλη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει πετύχει έναν άθλο» μέχρι σήμερα στις μεταρρυθμίσεις ενώ επανέλαβε και αυτός ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα μέσα στο 2012. Αντίθετα, τόνισε,θα εφαρμοστούν απόλυτα αυτά που έχουν ψηφιστεί. Ουσιαστικά, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα εφαρμόσει όσα έχει συμφωνήσει στα πλαίσια του Μνημονίου.

Εξαίρεση φαίνεται πως είναι η μείωση στα ειδικά μισθολόγια για τα οποία γίνεται προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.

Κουβέλης: Θα προστατεύσουμε τους ασθενέστερους

Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2012, είπε και ο Φώτης Κουβέλης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει αντίθετα να ελαφρύνει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, ενώ θα εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για να εξευρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα για να μην γίνουν μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Επιπλέον, λόγω του βάρους που θα σηκώσουν τα νοικοκυριά από την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, το φθινόπωρο, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «θα υπάρξει επιδοματική πολιτική» για να βοηθηθούν όσοι πληρούν τα κριτήρια εισοδήματος.

Το ίδιο επανέλαβε για το χαράτσι στα ακίνητα, υπογραμμίζοντας ότι από το τέλος ακινήτων θα εξαιρεθούν οι ασθενέστεροι ενώ οι δόσεις θα εκταθούν «και περα από το 2012 και θα φτάσουν τους πρώτους μήνες του 2013».

Ο κ. Κουβέλης μίλησε ακόμα για ολοκληρωμένο σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αναδιαπραγμάτευση με κύριο στόχο την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τα ισοδύναμα μέτρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι αυτά μπορούν να βρεθουν από τις περικοπές στο λειτουργικό κόστος του Δημοσιου αλλά όχι στο μισθολογικο κόστος.

«Συμφωνησαμε να υπαρξουν διαρθρωτικες αλλαγές» τόνισε ο κ. Κουβέλης, αλλαγές που όπως είπε θα υπηρετούν την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Κουβέλης είπε ακόμα ότι στις προσεχείς μέρες θα προωθηθούν ακόμα η χαλάρωση του Τειρεσία «για ανασάνει η αγορά», ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι για την φοροδιαφυγή.