Η ελληνική πλευρά και ενώ ολοκληρώνεται το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων από τους εκπροσώπους των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας θα βασιστεί στα μεγέθη της ύφεσης αλλά και της ανεργίας τα οποία ήταν μεγαλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις προκειμένου να στηριχτεί η επιχειρηματολογία για αλλαγή του Μνημονίου.
Ωστόσο όπως διαρρέει από κύκλους της κυβέρνησης, θα γίνει ξεκάθαρο στην Τρόικα πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αλλά θα προχωρήσει σύντομα και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να βάλει η κυβέρνηση, πρώτες στην αντζέντα που θα παρουσιάσει προς τους δανειστές είναι οι εξής:
- Το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων
- Η τόνωση του ανταγωνισμού
- Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Φορολογικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να γίνουν μέσα στον Ιούλιο, όπως μεταξύ άλλων η απάλειψη του μεγαλύτερου μέρους των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει.
Επίσης επειδή όπως αποφασίστηκε στις συσκέψεις των τριών κομμάτων για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου της προγραμματικής συμφωνίας, δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο επειδή δεν έχουν κανένα δημοσιονομικό συμφέρον, η κυβέρνηση στοχεύει με άλλον τρόπο να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Έτσι αντί να γίνουν απολύσεις θα τηρηθεί αυστηρά ο κανόνας των προσλήψεων στο 1/10, δηλαδή μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις. Επιπλέον προτείνεται η άμεση συγχώνευση δεκάδων φορέων.
Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ρίξει στην μάχη των διαπραγματεύσεων και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων που ήταν ένα από τα βασικότερα θέματα στα οποία συμφώνησαν τα κόμματα της κυβερνητικής συνεργασίας.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για το πρώτο ραντεβού που θα έχει την Πέμπτη με τους επικεφαλής της Τρόικα όπου θα γίνει μία πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων των δανειστών μας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται αν ανακοινώσει στους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε μία σειρά από αποκρατικοποιήσεις και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ήδη την κατάργηση 21 Ειδικών Γραμματειών σε υπουργεία αλλά και των αμειβομένων επιτροπών.