05 Ιουλίου 2025

Δημοσκοπήσεις: Σταθερά μπροστά με διαφορά ΝΔ και Μητσοτάκης - Τι δείχνει το "poll of polls" για τα τελευταία γκάλοπ (Γράφημα)


Η πορεία των δημοσκοπήσεων το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα. Το ιστορικό προβάδισμα της ΝΔ, η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη 2η θέση, η μάχη Ζωής και Βελόπουλου και τα μεγάλα ζόρια για ΣΥΡΙΖΑ

Πριν από δύο χρόνια (27 Ιουνίου 2023) έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και αναλάμβανε επισήμως καθήκοντα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτή προέκυψε αυτοδύναμη μετά τις εκλογές του Ιουνίου, τότε, που της έδωσαν ποσοστό 40,56% και 158 βουλευτές. Στο μέσον της δεύτερης κυβερνητικής της θητείας, η Ν.Δ. βρίσκεται αρκετά μακριά από το ποσοστό που χαρίζει την αυτοδυναμία, ωστόσο παραμένει σταθερά πρώτη σε όλες τις δημοσκοπήσεις και με σταθερά διψήφια διαφορά από τον δεύτερο. Το γεγονός αυτό είναι πραγματικά παράδοξο για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία.

Από τότε που υπάρχει στη χώρα ιδιωτική ραδιοφωνία και τηλεόραση -και αργότερα ενημερωτικές ιστοσελίδες- και διενεργούνται σαφώς περισσότερες μετρήσεις της κοινής γνώμης, τα δεδομένα έχουν ως εξής: Οι κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (1990-1993), Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1996), Κώστα Καραμανλή (2004-2009) και όλες της περιόδου των μνημονίων (Γιώργου Παπανδρέου, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα) δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε διάρκεια ζωής τα έξι χρόνια. Του Κώστα Σημίτη, που πέτυχε να φτάσει τα οκτώ, στα έξι χρόνια -το 2002 δηλαδή- το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν οριακά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία στα περισσότερα γκάλοπ. Συνεπώς, η παρούσα κατάσταση δεν έχει ιστορικό προηγούμενο τα τελευταία περίπου 40 χρόνια.

Το Politico, ο γνωστός ιστότοπος που καλύπτει ευρωπαϊκά θέματα, έχει αναλύσει το λεγόμενο «poll of polls»: την πορεία των δημοσκοπήσεων το τελευταίο εξάμηνο στην Ελλάδα, η οποία φαίνεται στο σχετικό γράφημα. Από την αρχή δηλαδή του έτους μέχρι τώρα, οπότε συμπληρώνεται το πρώτο μισό της δεύτερης κυβερνητικής θητείας της Ν.Δ. επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Η γραφιστική απεικόνιση του Politico αποτυπώνει την εκτίμηση ψήφου, όπως αυτή διαφαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί.



Δημοσκοπήσεις: Σταθερά πρώτη η ΝΔ με διψήφια διαφορά - Το παράδοξο

Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, ξεκίνησε τη χρονιά στο 31% και έκλεισε το πρώτο εξάμηνο στο ίδιο ακριβώς ποσοστό, αφού προηγουμένως έκανε μια «κοιλιά», που την έριξε 4 μονάδες κάτω, περίπου στο 27%, για τρεις μήνες: Χρονικά, από το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο για τα Τέμπη, στα τέλη Ιανουαρίου, μέχρι τις ημέρες του Πάσχα. Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού αμέσως μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, η αλλαγή ατζέντας από τη σιδηροδρομική τραγωδία σταδιακά σε άλλα μεγάλα θέματα και το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην ανάκαμψη και στην επιστροφή στα ποσοστά των αρχών του 2025.

Η μάχη ΠΑΣΟΚ - Κωνσταντοπούλου για τη 2η θέση

Στη 2η θέση ήταν σταθερά το ΠΑΣΟΚ τους δύο πρώτους μήνες της χρονιάς. Η ψαλίδα με την Πλεύση Ελευθερίας άρχισε να κλείνει όσο «φούντωνε» στη δημόσια σφαίρα το ζήτημα των Τεμπών και στα μέσα Μαρτίου το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου πήρε πρώτη φορά κεφάλι δημοσκοπικά, το οποίο διατήρησε μέχρι τα τέλη Μαΐου, όταν το ΠΑΣΟΚ πέρασε και πάλι μπροστά. Στο κλείσιμο του εξαμήνου, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη προηγείται πλέον με 2-3 μονάδες διαφορά και δείχνει προς το παρόν σταθερό ξανά στη δεύτερη θέση.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος πιάνει για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου πιάνει για πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό στις μετρήσεις μετά το πρώτο συλλαλητήριο της 26ης Ιανουαρίου για την τραγωδία των Τεμπών και καταφέρνει μέχρι και σήμερα να διατηρήσει στην εκτίμηση ψήφου -έστω και οριακά- αυτό το 10% και την τέταρτη θέση. Ελάχιστα πιο κάτω είναι το ΚΚΕ, που όλο αυτό το διάστημα κινείται σε ένα αρκετά σταθερό ποσοστό, μεταξύ 8% και 9%, και δεν φαίνεται επί του παρόντος να απειλείται στην πέμπτη θέση.

Η Ελληνική Λύση πιάνει πρώτη φορά διψήφιο ποσοστό στις μετρήσεις μετά το πρώτο συλλαλητήριο της 26ης/1, καταφέρνοντας έως σήμερα να το διατηρήσει στην εκτίμηση ψήφου

Χωρίς πρόβλεψη για αριθμό εδρών

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποίησε όχι μόνο το «ρεύμα» των Τεμπών, αλλά και τη δυσαρέσκεια μερίδας του κόσμου για την ακρίβεια, όπως έκαναν Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση, που αύξησαν τα ποσοστά τους, ή το ΚΚΕ, που τα διατήρησε, αλλά έχασε το 50% των δυνάμεών του: από 8% που το έβρισκαν οι δημοσκόποι στην αρχή της χρονιάς, πλέον, στα τέλη Ιουνίου, το μετρούσαν στο 4% και στην έκτη θέση, ελάχιστα πάνω από το Κίνημα Δημοκρατίας. Σε αυτά τα ποσοστά, λίγο πάνω, δηλαδή, από το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, κινούνται πλέον τόσο το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη όσο και η «Νίκη» του Δημήτρη Νατσιού -που έχει καθοδική πορεία και έχει φτάσει ακόμα και στο 2%- και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Εντυπωσιακή άνοδο και κάθοδο παρουσίασε η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, που είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη, φτάνοντας μέχρι και το 8% στην εκτίμηση ψήφου τον περασμένο Φεβρουάριο, έπεσε στο 2% τον Μάιο και το τελευταίο διάστημα είναι μεταξύ 3% και 4%. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για αριθμό εδρών που αντιστοιχούν στα ποσοστά αυτά είναι παρακινδυνευμένη, καθώς αυτός εξαρτάται και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Υπό τις παρούσες δημοσκοπικές συνθήκες, η Βουλή θα μπορούσε να έχει από πέντε μέχρι και δέκα κόμματα στη σύνθεσή της.

Κωστας Παπαχλιμιντζος
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ