29 Ιουλίου 2012

Εκθέσεις-φωτιά ΔΝΤ, Τρόικας για το ελληνικό πρόγραμμα

Αρνητική για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας είναι η πρώτη εκτίμηση των ειδικών ελεγκτών της Τρόικας αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, που αποκαλύπτουν σημαντικές υστερήσεις στην εφαρμογή αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αλλά και μια γενικότερη εκτροπή του προγράμματος από τους στόχους του, σε σημείο ώστε να απαιτείται ή μια νέα, «δυναμική» παρέμβαση, ή – στην έσχατη των περιπτώσεων, όπως περιγράφεται στην σχετική έκθεση του ΔΝΤ – μια απόσυρση (!) της στήριξης προς τη χώρα μας από τους εταίρους μας…


Η πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα, την οποία έχουν ήδη στα χέρια τους οι επικεφαλής της κύριοι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ, ουσιαστικά καταδεικνύει το πόσο πίσω έχει μείνει το πρόγραμμα προσαρμογής τους τελευταίους μήνες, αλλά και τις αποτυχίες και αστοχίες σε ζητήματα κρίσιμα για την «τύχη» της ελληνικής προσπάθειας.

Αυτή η πρώτη έκθεση των ειδικών της Τρόικας εστιάζει στην απραξία των προηγούμενων μηνών, στην μη υλοποίηση δεσμεύσεων ιδίως στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και στις αστοχίες σε προβλέψεις εσόδων και δαπανών.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, που δημοσιοποιούν «Τα Νέα», η ελληνική οικονομία μένει ουσιαστικά μετεξεταστέα για τον … Σεπτέμβρη.

Αναλυτικότερα, οι ειδικοί της Τρόικας εκτιμούν πως σήμερα παραμένουν εκτός στόχων οι προσπάθειες για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής, αλλά κι αυτές ακόμα οι προβλέψεις της ίδιας της τρόικας για την αποδοτικότητα του μέτρου αύξησης των εσόδων μέσω της εκτίναξης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.

Στο μέτωπο του Δημοσίου, διαπιστώνονται καθυστερήσεις στην πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ενώ δεν «περπατάει» ούτε η εφαρμογή του κανόνα μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις.

Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στο μέτωπο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, η οποία, αντί για εξοικονόμηση 173 εκατ. ευρώ, οδήγησε σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 138 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στο … μπλοκάκι της Τρόικας έχουν περάσει 20 «κίτρινες κάρτες» για θέματα που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.

Την ίδια ώρα, η Real News αποκαλύπτει εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ προς την Κομισιόν, σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα δεν "βγαίνει" και ως εκ τούτου απαιτείται παρέμβαση με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν πως στην παρούσα φάση οι εταίροι της Ελλάδας «ή πρέπει άμεσα να βρουν λύση στο αδιέξοδο, ή να λύσουν το πρόγραμμα και να σταματήσουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας».

Περιγράφουν δε δύο σενάρια παρέμβασης με χρονικό ορίζοντα το Δεκέμβριο: στην περίπτωση που η τελική έκθεση της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την πορεία του ελληνικού προγράμματος είναι αρνητική, τότε στην επικείμενη Σύνοδο «οι εταίροι θα διασπαστούν στο Συμβούλιο, δεν θα εκταμιεύσουν την επόμενη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ΔΝΤ θα ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το πρόγραμμα και θα ζητήσει τη διεθνή προστασία για να διακανονιστούν οι οφειλές της χώρας προς αυτό. Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών και να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα».

Το … καλό σενάριο προϋποθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να δρομολογήσει όλα όσα συμφώνησε με την τρόικα, οπότε οι ελεγκτές θα συντάξουν μια έκθεση με την οποία θα εισηγούνται τη συνέχιση του προγράμματος.

Το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση τη συνέχιση της χρηματοδότησης για το 2015 και οι Βρυξέλλες, έχοντας ολοκληρώσει την τραπεζική εποπτεία μέσω ΕΚΤ, θα υποσχεθούν ότι θα εντάξουν τα 50 δισ. του ελληνικού δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο απευθείας πρόγραμμα του μόνιμου μηχανισμού (ESM).

Το ΔΝΤ θα συναινέσει και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δεχθεί κούρεμα από 20% έως 25% στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.