03 Ιουλίου 2012

Υπ. Υγείας: Σχέδιο δωρεάν γενόσημων φαρμάκων για τους ασφαλισμένους

Το ενδεχόμενο χορήγησης γενόσημων φαρμάκων, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιθυμώντας αφενός να βοηθήσει τα Ταμεία να μειώσουν τα έξοδά τους και αφετέρου να... εξευμενίσει την Τρόικα, που αξιώνει να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 800 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «το Έθνος», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά συγκεκριμένη εισήγηση, για τη θέσπιση αυτού του μέτρου, δηλαδή για τη χορήγηση γενόσημων φαρμάκων χωρίς συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Πρόκειται για έκθεση υπηρεσιακών παραγόντων, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί τον υπουργό Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Υπενθυμίζεται ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι κατά πολύ φθηνότερα κι έτσι, σύμφωνα τουλάχιστον με την προαναφερθείσα εισήγηση, είναι εφικτή η δωρεάν χορήγησή του στους ασφαλισμένους. Εξοικονόμηση πόρων θα κάνουν και τα Ταμεία καθώς θα πληρώσουν λιγότερα χρήματα, από όσα θα διέθεταν για «κανονικά» φάρμακα.

Αυτές οι σκέψεις γίνονται και υπό την πίεση των απαιτήσεων των δανειστών. Συγκεκριμένα η Τρόικα αξιώνει να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,88 δισεκατομμύρια έναντι των 3,7 δισ. ευρώ, πέρυσι. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ζητήσει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά παράλληλα θέλει να λάβει – και να δείξει στην Τρόικα- μέτρα δραστικού περιορισμού των φαρμακευτικών δαπανών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα συναντηθεί με την Τρόικα στο χρονικό διάστημα από 7 έως 9 Ιουλίου.