28 Ιουλίου 2012

Ενημερωτικού χαρακτήρα οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά

Για όσα ήταν ήδη γνωστά φαίνεται πως συζήτησαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμάρας με τους εκπροσώπους της τρόικας και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ενημερωτικού χαρακτήρα οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους κ.κ. Τόμσεν, Τραα και Μορς, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν, ενώ προτίθεται να θέσει θέματα αναθεώρησης του Μνημονίου, σε πολιτικό επίπεδο, κατά την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, περιορίσθηκε να δηλώσει: «Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τους αντιπροσώπους της τρόικας για την εξέλιξη των μέχρι τώρα συναντήσεών τους και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, προκειμένου να επανέλθει το ελληνικό πρόγραμμα σε τροχιά».

Οι επικεφαλής της τρόικας θα φύγουν μάλλον αύριο Κυριακή για να επιστρέψουν στις αρχές Σεπτέμβρίου για την τελική διαπραγμάτευση.

Το αίτημα της επιμήκυνσης

Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να θέσει επισήμως, στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το αίτημά της για χρονική επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, κατά δύο επιπλέον έτη.

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει, προς το τέλος του θέρους και πάντως πριν από την επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στις Βρυξέλλες, αλλά και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επιτυχή προβολή του ελληνικού αιτήματος για χρονική επιμήκυνση του προγράμματος.

Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τρόικα


Τους εκπροσώπους της τρόικας δέχτηκε χθες, στις 2 μ.μ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες και οι αρμόδιοι εισηγητές της Κοιν. Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης και Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο κ. Βενιζέλος ανέπτυξε στους επικεφαλής της τρόικας τις θέσεις που περιλαμβάνονται στη δήλωση που έκανε χθες, μετά τη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «συζητήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα των επαφών με την τρόικα, καθώς, όπως είναι προφανές, η Ελλάδα μετέχει και σε επαφές που γίνονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης».

Ο Μπαρόζο ζήτησε πράξεις και όχι λόγια

Στη συνάντηση της Πέμπτης ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί και αφορούν τη: διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων, τη κατάργηση οργανισμών, τα μέτρα για την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα, το χτύπημα της γραφειοκρατίας καθώς και την περικοπή δημοσίων δαπανών τα επόμενα χρόνια σε όλα τα επίπεδα. «Του είπα ξεκάθαρα ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, υπογράμμισε την αναγκαιότητα εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την πλευρά της Ελλάδας, τονίζοντας ότι όλοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Ο κύριος Μπαρόζο επισήμανε πως «δεν αρκούν πλέον τα λόγια, οι πράξεις είναι πολύ πιο σημαντικές», προσθέτοντας ότι ο κ. Σαμαράς τον διαβεβαίωσε πως η χώρα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

Την Δευτέρα νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών


Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν την Πέμπτη σε νέα συνάντηση, την προσεχή Δευτέρα, για την οριστικοποίηση των μέτρων 11,5 δισ. που αφορούν την διετία 2013- 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες περισσότερο ο κ.Κουβέλης και λιγότερο ο κ. Βενιζέλος εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς ΔΕΚΟ,εφάπαξ και συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.