26 Ιουλίου 2012

Αθάνατη Ελλάς

Του Αδώνιδος Γεωργιάδη

Είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που μπήκα στην πολιτική με έναν αποκλειστικό στόχο, να αλλάξω την Ελλάδα. Ζούμε στην ωραιότερη Χώρα του Κόσμου, την οποία όμως ούτε σεβόμαστε, ούτε πραγματικά τελικά αγαπάμε, αφού ο καθένας προσπαθούσε και προσπαθεί κοιτώντας το μικροσυμφέρον του, να δει πώς θα μπορέσει να βολευτεί αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους άλλους.


Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου, ένα αντίτυπο από το επετειακό Λεύκωμα της Ελλάδος που εξεδόθη το 1896, λόγω των τότε Ολυμπιακών Αγώνων και παρουσίαζε την Ελλάδα της εποχής, σημειωτέον ήδη πτωχευμένη και σε καθεστώς διεθνούς Οικονομικής Επιτροπείας από το 1894. Εκεί μου έκαναν τεράστια εντύπωση δύο πράγματα, το Κεφάλαιο για το Πολιτικό μας Σύστημα και την Βουλή, υπό τον τίτλο «Οι αργόσχολοι Θεσιθήρες» και το Κεφάλαιο για τα τότε Πανεπιστήμια. Είναι εντυπωσιακό αλλά είναι σαν να διαβάζεις το σήμερα. Άνθρωποι, κομματάρχες όπως τους λέει, που η μόνη τους ασχολία ήταν να επιδιώκουν την νίκη του κόμματός τους, για να μπορέσουν να μπουν στο Δημόσιο και να κάθονται και Ακαδημαϊκό Κατεστημένο στα Πανεπιστήμια που προσπαθούσε να αποφύγει κάθε διαδικασία ελέγχου της εξουσίας του.

Αναγκάστηκα να δω την ημερομηνία εκδόσεως, 1896, για να πειστώ ότι δεν μιλάει για το σήμερα...

Όλα αυτά μου ήρθαν στο νου πάλι χθες, όταν διάβασα τις Δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά την συνάντησή του με τους Πρυτάνεις, για τις αναγκαίες αλλαγές στο Νόμο Διαμαντοπούλου κλπ.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο κ. Βενιζέλος όταν οι Καραμανλής και Παπανδρέου είχα αποφασίσει να αλλάξουν το άρθρο 16 του Συντάγματος, για να θεσπίσουνε και την δυνατότητα ιδρύσεως Ιδιωτικών ΑΕΙ, έδρασε λυσσαλέα κατά την αλλαγής, ως εκπρόσωπος του πιο βαθέως Ακαδημαϊκού Κατεστημένου της Χώρας. Πέτυχε δυστυχώς τον στόχο του, εξαναγκάζοντας τον Παπανδρέου σε υποχώρηση και έτσι το Σύνταγμα δεν άλλαξε, με τα γνωστά αποτελέσματα. Χιλιάδες νέοι σπουδάζουν έξω στέλνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στο εξωτερικό και εντός στα ΑΕΙ τίποτε δεν άλλαξε.

Αργότερα ο Καραμανλής, ξεκίνησε τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, επί Υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλου, τον οποίο συνέχισε η κα Διαμαντοπούλου, με αξιοσημείωτη εργασιομανία και αποφασιστικότητα και τελικά πέρυσι με ρεκόρ ψήφων, η ελληνική Βουλή ψήφισε το νέο νόμο για τα ΑΕΙ, γνωστό ως νόμο Διαμαντοπούλου. Ο νόμος αυτός πραγματικά εάν εφαρμοστεί σπάει το Ακαδημαϊκό Κατεστημένο και δίνει την ευκαιρία στα Πανεπιστήμιά μας να κάνουν μία νέα αρχή.

Φυσικά ο Νόμος πολεμήθηκε λυσσαλέα από τους εκπροσώπους του Κατεστημένου και κυρίως από τον κ. Μυλόπουλο του ΑΠΘ και τον κ. Παπαθεοδώρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο νόμος στην πραγματικότητα δεν έχει εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα, αφού ακόμη και δια της βίας έχουν εμποδισθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Ερχεται λοιπόν τώρα ο κ. Βενιζέλος και προχωρά στις εξής κινήσεις: α) Τοποθετεί ως Υφυπουργό Παιδείας, τον έναν από τους δύο ανθρώπους που κυρίως πολέμησαν τον νόμο, της Κυβερνήσεώς του, β) Βλέπει τους Πρυτάνεις και προαναγγέλλει αλλαγές στο νόμο, που δεν θα αλλοιώνουν τον βασικό του κορμό... και παράλληλα η ΔΗΜΑΡ ζητάει αλλαγές στο νόμο κλπ.

Νομίζω ότι εδώ η Κυβέρνηση Σαμαρά και ο αξιότιμος Υπουργός Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος θα πρέπει να δείξουν χαρακτήρα. Το κατεστημένο αντεπιτίθεται και φυσικά μπορεί ορισμένες αλλαγές, φαινομενικά αθώες, να αλλάξουν τα πάντα... αν χρειασθεί να αλλάξει κάτι, αυτό θα πρέπει να είναι ασήμαντο και θα το πω ευθέως η ιδέα ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουν ή να χρηματοδοτηθούν ακόμη και εάν δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο, είναι μία λανθασμένη ιδέα. Η Ελλάς δεν πάσχει από την λειτουργία των ΑΕΙ ή όχι τόσο, όσο από την αίσθηση ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Ας μην ανοίξουν καθόλου τα Πανεπιστήμια που δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο, δεν χάλασε ο κόσμος.

Φαίνεται ότι η Ελλάς ακόμη και τούτες τις κρίσιμες ώρες, δεν θέλει να αλλάξει. Και δυστυχώς οι Έλληνες πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν και το γιατί φθάσαμε ως εδώ...

Πάντως ας λάβουν υπ’ όψη τους μία πραγματικότητα, θα υπάρξουν και πολλοί βουλευτές που θα θελήσουν να προασπίσουν την Μεταρρύθμιση, ό,τι και αν σημαίνει αυτό!...

* Άδωνις Α. Γεωργιάδης -Βουλευτής Β’ Αθηνών ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής


Πηγή:www.capital.gr