27 Ιουλίου 2012

Σε ποια Δημοκρατία δεν θα είχε η Παπαχρήστου δικαίωμα στην απολογία;

Δύο 24ωρα μετά την αποκάλυψη του διαβόητου «tweet» της Βούλας Παπαχρήστου περί Αφρικανών και κουνουπιών στην Ελλάδα, που θεωρήθηκε ρατσιστικό και οδήγησε στον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, είναι ίσως η στιγμή να δούμε τα πράγματα με μια πιο ψύχραιμη ματιά, εξετάζοντάς τα υπό το πρίσμα της απονομής δικαιοσύνης -ή μη.

Το ένα δεδομένο, λοιπόν, στην υπόθεση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας του τριπλούν, είναι το «ατυχές» σχόλιό της στο Twitter. Ο περισσότερος κόσμος έχει πλέον βγάλει τα συμπεράσματά του περί του αν πρόκειται για μια ρατσιστική τοποθέτηση ή είναι απλά μια... κουταμάρα της στιγμής, ένα χαζό αστείο από μια 23χρονη κοπέλα, που συμβαίνει ωστόσο να είναι δημόσιο πρόσωπο και θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να είναι πιο «προσεκτική».

Το δεύτερο δεδομένο στην υπόθεση, ωστόσο, είναι η ταχύτητα που επέδειξε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην απόφασή της να αποκλείσει την Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Βάσει των επιδόσεών της εντός του στίβου, η αθλήτρια της ΑΕΚ είχε κατακτήσει με το «σπαθί» της το δικαίωμα να βρίσκεται στο μεγάλο ραντεβού του παγκόσμιου αθλητισμού. Το ολίσθημά της, ωστόσο, είναι που της στέρησε αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία, που έρχεται μόλις κάθε τέσσερα χρόνια στη ζωή ενός αθλητή. Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας «δικαιοσύνη».

Διότι η ΕΟΕ κινήθηκε αστραπιαία, μολονότι η Παπαχρήστου δεν είχε ακόμη αναχωρήσει για το Λονδίνο. Τουναντίον, όταν ξέσπασε το «σκάνδαλο», βρισκόταν ακόμη στην Αθήνα και θα μπορούσε, τουλάχιστον, να έχει κληθεί σε απολογία. Ακόμα και αν η απόφαση της τιμωρίας της ήταν ειλημμένη, υπό το βάρος των πιέσεων της κοινής γνώμης και της τρικομματικής κυβέρνησης, η Επιτροπή θα έπρεπε να έχει ακούσει τη θέση της Ελληνίδας πρωταθλήτριας, η οποία πιθανότατα θα εκτόνωνε και την όλη κατάσταση. Είναι άλλωστε θεμελιώδης αρχή της Δημοκρατίας η έννοια της Δικαιοσύνης και της παραχώρησης της ευκαιρίας σε κάποιον που έσφαλε, να απολογηθεί για το λάθος του.

Αντίθετα, στην περίπτωση του πρωταθλητή του ύψους, Δημήτρη Χονδροκούκη, ο οποίος βρέθηκε ντοπαρισμένος, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ακόμη... περίμενε, την ώρα τουλάχιστον που γράφονταν αυτές οι γραμμές, την επίσημη ενημέρωση από τον ΣΕΓΑΣ για τα αποτελέσματα του ελέγχου της WADA. Έτσι, την ανακοίνωση, με την οποία ουσιαστικά έγινε γνωστή η υπόθεση και οριστικοποιήθηκε ο αποκλεισμός του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την έβγαλε ο... πατέρας του, Κυριάκος Χονδροκούκης!

Καθώς φαίνεται, μετά την υπόθεση Παπαχρήστου, ΕΟΕ και ΣΕΓΑΣ ήταν πολύ «κουρασμένοι», για να προλάβουν και πάλι τις εξελίξεις...

Βασ. Αναστασόπουλος
http://www.protothema.gr