04 Ιουλίου 2012

Οι υπάλληλοι του Αλαφούζου και του Χατζηνικολάου προορίζονται για ΕΡΤ και ΑΠΕ;


Η στελέχωση της κρατικής μηχανής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και φυσικά δε μπορεί να αφήνεται στα χέρια ερασιτεχνών. Ειδικά όταν πρόκειται για τον τομέα ενημέρωσης, δηλαδή την κρατική ΕΡΤ, το ραδιόφωνο και το Αθηναϊκό Πρακτορείο το οποίο πληρώνουμε όλοι από την τσέπη μας, έστω κι αν μας εμφανίζουν στο Ραδιομέγαρο πλεόνασμα 60 εκατ. ευρώ. Χωρίς το ανταποδοτικό τέλος δε θα υπήρχε ούτε ΕΡΤ, ούτε τίποτε. Εν πάσει περιπτώσει…
Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιογραφικές πληροφορίες μας, για πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ προορίζεται ο δημοσιογράφος Νίκος Σίμος ενώ ως επικεφαλής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων η δημοσιογράφος κ. Μαριάννα Πυργιώτη.

Θα μας πουν εμπαθείς αν πούμε ότι δεν πρόκειται και για τις ευτυχέστερες των επιλογών και ενδεικτικές της τρικυμίας που επικρατεί στην κυβέρνηση; Εκτός κι αν τις επιλογές τις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου και μπέρδεψε το μικρό του όνομα με το όνομα του… Νίκου Σίμου.

Ο νέος επικεφαλής της ΕΡΤ έχει διατελέσει διευθυντής στο περιοδικό ΕΝΑ, στην Καθημερινή και στην κυριακάτικη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου. Μάλιστα, είχε διευθύνει και το περιβόητο κανάλι της Βουλής.

Να ελπίσουμε ότι ο κ. Σίμος που θήτευσε στην αγκαλιά του συγκροτήματος Αλαφούζου, έχει μάθει να… μανατζάρει και θα κάνει καλό στην υπό διάλυση ΕΡΤ. Άλλωστε από το ίδιο μαγαζί ξεκίνησε και την καριέρα του και ο κ. Κεδίκογλου ως δημοσιογράφος, αν δεν κάνουμε λάθος. Αλλά αν θυμόμαστε καλά, ο όμιλος Αλαφούζου δεν είναι σε δικαστική διαμάχη με την ΕΡΤ για το αρχείο; Επίσης, ένας ακόμη άνθρωπος του κ. Αλαφούζου δεν ήταν ο κ. Παναγόπουλος, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ στον οποίο έχει ασκηθεί και ποινική δίωξη;

Σε ανάλογο ύφος θα μιλήσουμε και για την κ. Μαριάννα Πυργιώτη, συχνή στα τηλοεπτικά παράθυρα από τα οποία κι έγινε γνωστή. Ήταν προϊσταμένη του πολιτικού στην εφημερίδα του κ. Χατζηνικολάου, τη Real News, απ’ όπου την πήρε ο κ. Σαμαράς για να την τοποθετήσει στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας ενώ πρόσφατα, αν και διατηρούσε τη θέση της στο Ινστιτούτο ανέλαβε και σύμβουλος έκδοσης στην εφημερίδα Μακεδονία.

Χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι αν είναι να πεθάνει το πασοκικό κράτος για να αναστηθεί το νεοδημοκρατικό, τότε δεν έχει μέλλον η Ελλάδα. Οι ίδιες αποτυχημένες συνταγές που στήθηκαν και επί κυβερνήσεων Καραμανλή, ακολουθούνται τώρα και από την παρούσα κυβέρνηση. Κομματικές επιλογές χωρίς να λαμβάνεται κανένα άλλο κριτήριο. Μια συνταγή αποτυχίας που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν, αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν βάλει μυαλό.

Πριν από τρεις ημέρες στην ανάρτηση “ΕΡΤ: το απόλυτο όπλο του Σαμαρά εναντίον της διαπλοκής” γράψαμε ότι η ΕΡΤ λόγω υποδομών βασικά, καθώς και το ΑΠΕ, μπορούν να αναδειχτούν οι κυρίαρχοι της ενημέρωσης και να αναδείξουν την νέα γενιά δημοσιογράφων.

Μπορούν, την ώρα που οι καναλάρχες διαπλεκόμενοι των ιδιωτικών ΜΜΕ συνεχίσουν να βρίσκονται σε βαθιά κρίση, να αναδειχθούν ως το πρότυπο της ενημέρωσης που έχει ανάγκη η χώρα, αναδεικνύοντας νέα πρόσωπα και νέες δυνατότητες, επιμένοντας στην ενημερωτική κατεύθυνση και όχι την ανταγωνιστική έναντι των μισοπεθαμένων και απαξιωμένων ιδιωτικών καναλιών.

Για να γίνει όμως αυτό η ΝΔ πρέπει να αλλάξει νοοτροπία απέναντι στα ΜΜΕ. Να καταλάβει επιτέλους ότι ο στόχος της δεν είναι να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την εκδοτική διαπλοκή με ανταλλάγματα και αντιπαροχές, αλλά να εγκαινιάσει μια πολιτική ίσων αποστάσεων από όλους, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση.
 
http://www.antinews.gr/2012/07/04/169396