Προεκλογικά είχαμε σαφώς ταχθεί υπέρ της Ευρωπαϊκής Προοπτικής της Ελλάδος.
Δεν μπορούσαμε ποτέ να διανοηθούμε ότι μπορούσαμε να διακινδυνέψουμε μια προσπάθεια σχεδόν μισού αιώνα για την χώρα μας .
Να διακινδυνέψουμε την έξοδο από την Ευρώπη και να πάμε που; Να γίνουμε Βόρειος Κορέα η Αλβανία του Χότζα;
Είχαμε ζητήσει προεκλογικά από τους πολιτικούς αρχηγούς να πουν ολόκληρη την αλήθεια στον Ελληνικό Λαό και να αφήσουν τα κομματικά τερτίπια και τις ανέξοδες κορώνες.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαίωσε τις θέσεις μας και με συντριπτική πλειοψηφία ο Ελληνικός Λαός ,σχεδόν πάνω από το 90% ψήφισε υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας.
Παράλληλα ο Λαός μας ψήφισε συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση .Έτσι και μετά πολλών εμποδίων σχηματίσθηκε η κυβέρνηση Συνεργασίας.
Μη σας μένει αμφιβολία ότι και ο Συνασπισμός να ερχόταν πρώτο κόμμα κάτι ανάλογο θα προέκυπτε. Η μόνη διαφορά θα ήταν ότι μέχρι να συγκλίνουν οι συνιστώσες του Σύριζα και αποφασίσουν με ποιόν θα έκαναν Κυβέρνηση, για μεγάλο χρονικό διάστημα θα βασίλευε η αβεβαιότητα.
Η εκτόξευση της κομματικής επιρροής από το 4% στο 27% προκάλεσε ίλιγγο και θα χρειασθεί μεγάλο χρονικό διάστημα να επέλθει ισορροπία. Τώρα αντιλήφθηκαν στον Σύριζα ότι πρέπει πλέον να συγκροτηθούν σε κομματικό μηχανισμό αν θέλουν να διατηρήσουν τις κατακτήσεις τους. Αν θέλουν πράγματι να αναλάβουν Κυβερνητικές ευθύνες όταν πλέον τους ζητηθεί.
Σε ότι αφορά τώρα την κυβέρνηση: Σίγουρα έχει επωμισθεί σοβαρές ευθύνες.
Θα πρέπει σε διάστημα τριών περίπου μηνών να κάνει άλματα προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος .Θα πρέπει να κάνουν αυτά που απέφευγαν να κάνουν εδώ και χρόνια.
Ο εκσυγχρονισμός του Κράτους ,η πάταξη της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση της επιχειριματικότητας, το σταθερό και δίκαιο φορολογικό περιβάλλον που το ακούμε πολλά χρόνια αλλά δεν το βλέπουμε ,θα είναι μια καλή αρχή .
Η αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες.
Όλα αυτά με προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις, με ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι με οριζόντια επιδρομή εναντίον δικαίων και αδίκων. Η ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων πρέπει να μη μείνει στις διακηρύξεις.
Ο εκσυγχρονισμός του κράτους πρέπει να στηριχθεί κατά βάση στην αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού σε κάθε υπηρεσία και όχι σε στελέχη του κομματικού σωλήνα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κάνουν μία αρπαχτή για όσον καιρό παραμένουν σε κάποια θέση.
Είναι γνωστό ότι η Δημόσια Διοίκηση κατέρρευσε όταν καταργήθηκαν οι γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων ,οι προερχόμενοι από την ιεραρχία .
Στις θέσεις τους τοποθετήθηκαν αποτυχόντες πολιτευτές, προφανώς να καλύψουν τις προεκλογικές τους δαπάνες ,η άσχετοι κομματικοί φίλοι με το σκεπτικό ,ότι είναι της εμπιστοσύνης του εκάστοτε Υπουργού.
Η αποκατάσταση της αξιοκρατίας θα επιφέρει την λειτουργικότητα του Δημοσίου Τομέα και τον περιορισμό της σπατάλης. Θα είναι ένα καλό δείγμα γραφής για την νέα κυβέρνηση.
Ο Αντώνης Σαμαράς και η Κυβέρνησή του ανέλαβαν ένα δύσκολο έργο. Είναι Εθνική ανάγκη να επιδείξουν αποφασιστικότητα και οι παρεμβάσεις τους να είναι δίκαιες και ουσιαστικές.
Περιορισμό της σπατάλης ,πάταξη της φοροδιαφυγής ,πάταξη της γραφειοκρατίας κλπ ζήτησε η τρόΪκα. Μα αυτά είναι αυτονόητα. Έπρεπε να τα έχουμε κάνει και χωρίς την Τρόϊκα.
Αντί λοιπόν να κάνουμε τα αυτονόητα οδηγήσαμε τον Ελληνικό λαό στην εξαθλίωση και την χώρα με το ένα πόδι έξω από την κοινότητα.
Το τρίμηνο που διανύουμε συνεπώς είναι καθοριστικό αλλά οι ίδιοι κρατάμε στα χέρια μας την τύχη της χώρας μας και το μέλλον των παιδιών μας .
Οι εξελίξεις τρέχουν και είναι απόλυτα επιβεβλημένο να συμπορευθούμε με τους άλλους Ευρωπαϊκούς μας Εταίρους γιατί, η Ελλάδα είναι Ευρώπη.
Το τρίμηνο που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την χώρα μας.
Όποιο Κυβερνητικό στέλεχος δηλώσει αδυναμία να ανταποκριθεί στις τρέχουσες εξελίξεις, ας πάει από εκεί που ήρθε.
Οι εξελίξεις δεν περιμένουν και θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές.
Βασίλης Γκόλτσιος.