03 Ιουλίου 2012

Ράιχενμπαχ: Πρόκληση για τον Στουρνάρα η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου

«Η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χορστ Ράιχενμπαχ αμέσως μετά τη συνάντησή του με το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.
Πρόσθεσε όμως ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας». Ερωτηθείς για την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τους τελευταίους μήνες απάντησε ότι «προσφέραμε σημαντική βοήθεια στις φορολογικές αρχές και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο».

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν είναι δική του δουλειά η διαπραγμάτευση με την τρόικα και ότι η συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα ήταν εποικοδομητική καθώς συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για εποικοδομητική συνάντηση. Ετέθησαν θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών κυρίως στο θέμα της συλλογής εσόδων και για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανώ της γενικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αντηλάγησαν απόψεις για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Στη συνάντηση που άρχισε στις 16.30 και ολοκληρώθηκε μια ώρα αργότερα συμμετείχε ομάδα συνεργατών του κ. Ράιχενμπαχ και η επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα κυρία Ζωρζέττα Λάλη. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, υπεύθυνος για ζητήματα φορολογίας, ενώ στις 16.40 εισήλθε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αναμόρφωση του φοροειπρακτικού μηχανισμού της χώρας, σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με την Ομάδα Δράσης, αλλά δεν έχει προχωρήσει. Παραλλήλως τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην παροχή τεχνικής βοήθειας από την πλευρά της Task Force γτια τον έλεγχο των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων που στέλνουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης.