23 Ιουλίου 2012

Eurostat: Στο 132,4% το χρέος της Ελλάδας στο τέλος του 2011

(Dow Jones) – Τα χρέη των κυβερνήσεων της ευρωζώνης συνέχισαν να αυξάνονται στο α΄ τρίμηνο, αναδεικνύοντας πόσο δύσκολο είναι για τους ηγέτες να αντιστρέψουν την κρίση, παρά τα χρόνια λιτότητας.

Το ποσοστό του χρέους των χωρών της ευρωζώνης επί του ΑΕΠ, σημείωσε άνοδο στο 88,2% στο τέλος του Μαρτίου από το 87,3% στο τέλος του 2011, όπως ανακοίνωσε η Eurostat.

Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα κεφάλαια που δανείστηκαν μεταξύ τους οι 17 χώρες της ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία αντιστοιχούν σε επιπλέον 1,2% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία επίσης υπολογίζουν την επίδραση που είχε η πρόσφατη μείωση του χρέους για την Ελλάδα. Το χρέος της χώρας συρρικνώθηκε κατά 33% του ΑΕΠ στη διάρκεια του τριμήνου, ανακοίνωσε η Eurostat, κυρίως εξαιτίας της ανταλλαγής χρέους του Μαρτίου που επέτρεψε στη χώρα να αποφύγει μια πιθανή καταστροφική χρεοκοπία και κατέληξε σε μεγάλες ζημιές για τους ομολογιούχους.

Ωστόσο, παρά την κίνηση, το χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στο 132,4% του ΑΕΠ (στο τέλος Μαρτίου), που είναι το υψηλότερο από κάθε χώρα της ευρωζώνης.

Η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία έχουν τα αμέσως επόμενα μεγαλύτερη χρέη ως ποσοστό του ΑΕΠ τους.