28 Ιουλίου 2012

Β. Σόιμπλε: Δεν είναι σωστές οι εκτιμήσεις του Ifo για την Ελλάδα

Κριτική στον επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν άσκησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ινστιτούτου του Μονάχου σχετικά με το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η Γερμανία σε περίπτωση παραμονής ή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το Ifo είχε καταλήξει ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα στοίχιζε στη Γερμανία 82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η παραμονή 89 δισεκατομμύρια. Συνεπώς μια αποχώρηση της Ελλάδα θα ήταν φθηνότερη, υποστήριξε το Ifo.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς την ορθότητα των εκτιμήσεων του επικεφαλής του Ifo Χανς Βέρνερ Ζιν, λέγοντας ότι «από ακαδημαϊκούς τίτλους και επιστημονικά ινστιτούτα που επιδοτούνται από το γερμανικό φορολογούμενο απορρέει μια ιδιαίτερη ευθύνη». Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα «δεν ανταποκρίνονται στην ευθύνη αυτή. Το ινστιτούτο εξισώνει κινδύνους με ελλείμματα στον προϋπολογισμό, Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ορθά».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σόιμπλε διέψευσε τις πληροφορίες περί σχεδίου στήριξης της Ισπανίας, δηλώνοντας ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα βοήθειας».