01 Αυγούστου 2012

Καταρχήν συμφωνία για τα μέτρα των 11,5 δισ.

Σε περίγραμμα συμφωνίας για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ φαίνεται να κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι, κατά της σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και του επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με μία αιχμηρή δήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου την πρότασή του να τεθεί σε υψηλό επίπεδο το ζήτημα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εντούτοις, όπως πρόσθεσε, κατ' επιλογή του πρωθυπουργού «ο οποίος έχει την ευθύνη των χειρισμών» τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα ληφθούν άμεσα.

«Είμαι αναγκασμένος να δεχτώ την εκτίμησή του. Δεν θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως το έκανε η κατ' ουσίαν η ΝΔ από τον περασμένο Νοέμβριο. θα τηρήσουμε την προγραμματική συμφωνία» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης «συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των μέτρων» των 11, 5 δισ. ευρώ, διευκρινίζοντας ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν «μόνο για κεφάλαια και όχι συγκεκριμένοι αριθμοί» αναφέροντας ότι «σε κάθε περίπτωση εκείνο που αποτελεί κοινή επιλογή είναι να υπάρξει η ελάχιστη κοινή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν την κοινωνία».

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι «η πρόταση από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά και με την αναμενόμενη έκθεση της τρόικα περί τα τέλη Σεπτεβρίου, σε καμμία περίπτωση δεν σημαίνει υποστολή της προσπάθειας που γίνεται για την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και την συνολική διαπραγμάτευση προκειμένου να έχουμε αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου».
Τέλος υπογράμμισε ότι «η προγραμματική μας συμφωνία των τριών πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει στο ακέραιο».
«Τώρα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ με την τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από τη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, τονίζοντας ότι θα είναι έτοιμο προς τα τέλη Αυγούστου. Για τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης ορίστηκε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το πακέτο μέτρων βρίσκεται υπό επεξεργασία και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων».