01 Αυγούστου 2012

Δίωξη για παιχνίδια κερδοσκοπίας κατά της «Morgan Stanley»

Ποινικά υπόλογοι βρίσκονται πλέον οι εκπρόσωποι του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οίκου «Morgan Stanley» για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της επιχειρούμενης συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank τον Ιανουάριο του 2011, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα».

Την άσκηση δίωξης παρήγγειλε ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, οποίος διενήργησε πολύμηνη έρευνα. Τα αδικήματα που βαραίνουν τους εκπροσώπους του διεθνούς οίκου ειναι αυτά της «προνομιακής πληροφόρησης» και «ανακριβούς δήλωσης στο Χρηματιστήριο».

H έρευνα ξεκίνησε μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και από δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρονταν σε πιθανά κερδοσκοπικά παιχνίδια μετά τη διαρροή των εμπιστευτικών συζητήσεων κυρίως κατά το χρονικό διάστημα από 18 έως 21 Φεβρουαρίου όπου -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- υπήρξε αύξηση της τιμής των μετοχών της Alpha Bank κατά 33% και της Εθνικής κατά 18%.

Κομβικό σημείο της εισαγγελικής δίωξης είναι πως η Morgan Stanley, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, αύξησε τη θέση της αγοράζοντας μετοχές της Alpha Bank από 4,97% σε 5,10% το επίμαχο διάστημα, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι οφείλεται σε εσωτερική-προνομιακή πληροφόρηση.

Επιπλέον, η διεθνής τράπεζα δεν ενημέρωσε τις χρηματιστηρικές αρχές για την μεταβολή του ποσοστού της όπως ο νόμος υποχρέωνει τους μετόχους που κατέχουν πάνω από το 5%. Υποστήριξε ότι ενεργούσε ως θεματοφύλακας για λογαριασμό πελατών της.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστούν αυτοί εκ μέρους των οποίων αγόραζε τις μετοχές ο εν λόγω οίκος.