08 Αυγούστου 2012

Κυβερνητική κρίση Νο 2

Της Μαρίνας Μάνη

Η νέα κρίση που ξέσπασε στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο δεν θα εκτονωθεί εύκολα. Αυτό υποστηρίζουν συνεργάτες των τριών κυβερνητικών εταίρων –και κυρίως των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ– καθώς, όπως εκτιμούν, αυτό το θέμα υπερβαίνει τυπικά την προγραμματική συμφωνία του Ιουνίου και, ουσιαστικά, τις αντοχές των κομμάτων τους.


Την αφορμή για την κόντρα την έδωσαν οι σχετικές με την εφεδρεία δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, μετά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το γεγονός, ωστόσο, ότι είχαν προηγηθεί ανάλογες αναφορές από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οδήγησε στην εκτίμηση ότι το άνοιγμα αυτού του «καυτού» θέματος δεν έγινε ερήμην του Μαξίμου.

Ποια... «γαλάζια» εφεδρεία;

Αντιθέτως. Τις τελευταίες δύο ημέρες συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά παραδέχονται ότι τα μέτρα των 11,5 δισ. «δεν θα βγουν» εάν δεν υπάρξει δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Ξορκίζοντας τη λέξη «απολύσεις», υποστηρίζουν πως ένας αριθμός υπαλλήλων θα «εξοικονομηθεί» από τις αποκρατικοποιήσεις κι ένας άλλο από την επαναφορά της εφεδρείας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, τα εν λόγω στελέχη, διευκρινίζουν πως οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να υιοθετήσει ... τη «γαλάζια» εκδοχή της εργασιακής εφεδρείας (σ.σ. πολύ πιο «γενναιόδωρης» απ΄ αυτήν που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου) και ότι η προσπάθεια που θα καταβληθεί θα είναι να αφορά μόνο όσους βρίσκονται ένα χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση.

Αντίδραση από Κουβέλη-Βενιζέλο


Η πλευρά της ΔΗΜΑΡ επιμένει ότι των δηλώσεων Στουρνάρα-Σταϊκούρα δεν προηγήθηκε καμία σχετική συζήτηση ανάμεσα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς-κυβερνητικούς εταίρους, με αποτέλεσμα να «αιφνιδιασθούν» οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης.

Ο δεύτερος, μάλιστα, αντέδρασε έντονα μέσα στη χθεσινή σύσκεψη, ζητώντας εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών –και χαρακτηρίζοντας την εφεδρεία «φιάσκο» στις δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου.

Αρνητικός στην εφεδρεία εμφανίσθηκε (πάλι) ο Ευ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι η εμπειρία που είχε απ΄ αυτήν την «αναγκαστική» κίνηση η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν «αρνητική».

Ο κ. Σαμαράς φέρεται να μην πήρε θέση στον «καυγά», ωστόσο ευθύς μετά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα τον κ. Στουρνάρα στο γραφείο του «για να ενημερωθεί για τα μέτρα».

«Συντονιστής» για τα τρία ναυπηγεία

Κατόπιν όλων αυτών, πέρασε σε δεύτερη μοίρα η συζήτηση που έγινε στη χθεσινή σύσκεψη για την «τύχη» των εν Ελλάδι Ναυπηγείων με αφορμή το εκρηκτικό πρόβλημα στον Σκαραμαγκά –γι΄ αυτό άλλωστε ήταν παρόντες και οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης.

Αυτό που συμφωνήθηκε, κατ΄ αρχάς, είναι η αναζήτηση «συντονιστή υψηλού επιπέδου» που θα αναλάβει, εκ μέρους της κυβέρνησης, να βρει λύση για τη λειτουργία των τριών ναυπηγείων (Σκαραμαγκά, Πέραμα, Νεώριο). Δηλαδή, να συντονίσει «διάφορες υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων, να χειρισθεί τα θέματα των Ναυπηγείων σε σχέση με την Κομισιόν, την εργοδοσία, τους εργαζόμενους και τον ελληνικό εφοπλισμό», όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Μουσουρούλης ανέλαβε να εκπονήσει το σχέδιο-ομπρέλα που θα τεθεί υπόψη όλων των πλευρών. Κατά πληροφορίες, το υπουργείο Ναυτιλίας αναζητεί ήδη «πελάτες» για τα ναυπηγεία, από τον εφοπλιστικό χώρο, σε μία προσπάθεια να τονωθεί άμεσα η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα.


Πηγή:www.capital.gr