28 Αυγούστου 2012

Ο Βρούτσης τους παίρνει στα σοβαρά τους ηλίθιους που εισηγούνται ότι με 6 ευρώ θα σωθεί η χώρα; Δείτε τα μέτρα που εισηγούνται

[Παραβλέπουμε την πρωτοφανή παραδοχή του κράτους ότι όλα όσα λέει είναι ανεφάρμοστα και γι αυτό πχ. το Υπ. Εργασίας θα πάρει μέτρα 6 δις για να αποδώσουν τουλάχιστον 4,8 δις!! Οι ηλίθιοι όμως που εισηγούνται στο Υπουργείο Εργασίας περικοπή 6 ευρώ από τη σύνταξη των 600 ευρώ δεν παλεύονται. Τι πιστεύουν; Ότι με τις 200.000 ευρώ που θα πάρουν κάθε μήνα από τις 30-40.000 συνταξιούχους που παίρνουν 600 ευρώ (μεταξύ 600 και 800 ευρώ σύνταξη παίρνουν 100.000 άτομα), θα σώσουν την παρτίδα; Είναι δυνατόν να λύσουν το πρόβλημα της χώρας τέτοιοι φωστήρες;; Φωστήρες που λένε "έλα μωρέ τι θα πάθει ο συνταξιούχος άμα του κόψουν 6 ευρώ; Τίποτα δεν θα πάθει ρε βλάκες αλλά εσάς δεν θα σας ξαναψηφίσει γιατί του είχατε πει ότι δεν θα πειράξετε τους χαμηλοσυνταξιούχους...
Όλοι αυτοί οι άσχετοι το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κάνουν μάγκα τον Τσίπρα ή τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη αν τελικά καταλάβουν τη μαλακ@@ τους και δεν κόψουν τις χαμηλές συντάξεις. Για τέτοιους στόκους μιλάμε με επίπεδο σαν της γιαγιά μου... και αυτή θα έκοβε μισθούς και συντάξεις για να βρει λεφτά, αντί να ξεσκίσει τους φοροφυγάδες για τους οποίους δεν ακούμε τίποτα πέρα της διαπίστωσης του ΣΔΟΕ ότι φοροδιαφεύγουν]

Της Ρούλας Σαλούρου

Δύο «ακραία» σενάρια, της περικοπής των κατώτατων συντάξεων και της μείωσης κατά 30 ευρώ των συντάξεων του ΟΓΑ, και 10 σχεδόν «κλειδωμένες» αποφάσεις, περιλαμβάνει τελικά το πακέτο μέτρων του υπουργείου Εργασίας, που ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ, προκειμένου η «καθαρή» απόδοσή τους να είναι της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ. Μια από τις τελευταίες πληροφορίες, θέλουν το πλαφόν σε επικουρικές ή και κύριες να αντικαθίσταται με ειδική παρακράτηση φόρου.

Η διαπραγμάτευση του Οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας των δανειστών δεν σταμάτησε ποτέ, παρ’ ό,τι το κλιμάκιο των επικεφαλής δεν έχει έρθει ακόμη στην Αθήνα.

Τα τελευταία 24ωρα το καυτό θέμα των περικοπών στις συντάξεις βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο. Όλα πλέον εξετάζονται από το μηδέν, με την Τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών να έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε περικοπές που θα ξεκινούν από τις κύριες συντάξεις των 600 ευρώ. Στο πεδίο των επικουρικών, μια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, νομικής φύσης αυτή τη φορά, φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο για αύξηση της παρακράτησης φόρου και όχι επιβολής πλαφόν, η οποία είναι πολύ πιθανόν να κριθεί αντισυνταγματική.

Οι διεργασίες τις τελευταίες ώρες είναι πυρετώδεις. Αφενός υπάρχει η άτυπη και διαρκής διαβούλευση με τους εκπροσώπους της εξωτερικής Τρόικας, η οποία και θα κρίνει, με την τελική έκθεση αξιολόγησης, το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας. Αφετέρου, υπάρχουν και οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν βάλει ΠΑΣΟΚ και κυρίως ΔΗΜΑΡ, στο πλαίσιο της εσωτερικής –κυβερνητικής τρόικας.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως δοκιμάζει την εσωτερική της συνοχή αλλά και τις αντοχές - ανοχές της κοινωνίας, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά και την μίνι Ευρωπαϊκή του περιοδεία να δηλώνει αποφασισμένος να περάσει τις αλλαγές, με κάθε κόστος.

Δυο πακέτο του υπουργείου περιλαμβάνονται 10 σκληρά + δύο πολύ σκληρά μέτρα:

* η κλιμακωτή μείωση από το πρώτο κιόλας ευρώ, από 1% έως και 20%, των κύριων συντάξεων από 600 ευρώ και άνω.

* Οι κατώτατες συντάξεις των 486 ευρώ φαίνεται πως για την ώρα διασώζονται, παρ’ ό,τι έχουν μπει στο τραπέζι και υπάρχουν στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών θιασώτες μιας τέτοιας πρότασης, που παρά το τεράστιο κοινωνικό κόστος, θα είχε μεγάλη «απόδοση» σε επίπεδο μείωσης των δαπανών. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ λαμβάνουν περισσότεροι από μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι (417.000 πλήρες και 114.500 μειωμένο), ενώ συντάξεις μεταξύ 600 και 800 ευρώ, περίπου 100.000, χωρίς να υπολογίζονται και στις δύο περιπτώσεις οι συνταξιούχοι των ειδικών ταμείων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ.

* Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων.

* Αυξημένη φορολογική παρακράτηση, αντί για πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η λύση που προτείνεται είναι η επιβολή παρακράτησης φόρου, αντί πλαφόν, που μπορεί να φτάνει έως και το 90%, για το ύψος εκείνο των αποδοχών που υπερβαίνουν το όριο αντοχής του συστήματος, δηλαδή από 2.400 ευρώ και άνω για τις κύριες και από τα 500 ευρώ και άνω για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι από ένα ύψος σύνταξης και πάνω, το μεγαλύτερο μέρος δεν θα φτάνει ποτέ στα χέρια του δικαιούχου συνταξιούχου, αλλά θα παρακρατείται απευθείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

* Περικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης.

* Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 ή ακόμη και 21 έτη.

* Μείωση του εφάπαξ, ακόμη και αναδρομικά, σε όσους έχουν ήδη λάβει την παροχή, μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς στην κύρια σύνταξη. Σύμφωνα με το τελικό –όχι όμως και οριστικό– σχέδιο, η μείωση του εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων θα είναι αναδρομικά, κατά 22,6% και θα αφορά όλους όσοι είχαν υποβάλει αίτηση από την 1η Ιουλίου του 2010 και δεν έχουν λάβει ακόμη κάποιο ποσό. Παράλληλα, θα επιβληθεί εισφορά από 1% έως 3% στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν από την 1/1/95.

* Καταργείται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών.

* Το οικογενειακό εισοδηματικό όριο για τα κοινωνικά – προνοιακά επιδόματα, υποχωρεί στις 30.000 ευρώ, από 45.000 ευρώ που είναι σήμερα. Με ετήσιο εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ, το κοινωνικό επίδομα περικόπτεται κατά το ήμισυ. Δεν αποκλείεται, ολόκληρο το επίδομα να λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα της τάξης των 10.000 ευρώ.

* Μειώσεις που μπορεί να φθάνουν και το 33%, σχεδιάζονται στα αναπηρικά επιδόματα που μπήκαν εσχάτως στο κάδρο των περικοπών. Όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε στους εκπροσώπους των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, το ύψος των επιδομάτων θα περιοριστεί στα επίπεδα του 2008 ή στην καλύτερη περίπτωση του 2009. Έτσι, για παράδειγμα το επίδομα τυφλών, ανάλογα με την κατηγορία, θα μειωθεί το χαμηλότερο στα 310 ευρώ (στα επίπεδα του ΄09) ή στα 287 (όριο του 2008) από 362 ευρώ που έχει οριστεί και το υψηλότερο από τα 697 ευρώ στα 609 ευρώ (όριο 2009) ή στα 569 ευρώ (όριο 2008).

* Η απόφαση για κατάργηση του επιδόματος που έχει αντικαταστήσει τα δώρα και επιδόματα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα οδηγήσει στην αντίστοιχη κατάργηση και στις συντάξεις των πολιτικών υπαλλήλων. Για την περίπτωση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, δεν εξετάζεται περικοπή, για όσο διάστημα τουλάχιστον, ισχύουν 13ος και 14ος μισθός στους μισθωτούς...

* Ακόμη και η σύνταξη του ΟΓΑ, μπαίνει εκ νέου στη συζήτηση, με κάποιους στο Οικονομικό επιτελείο να προτείνουν μείωση κατά 30 ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά δήλωνε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας «σήμερα δεν τίθεται τέτοιο θέμα» επισημαίνοντας τη ρευστότητα των αποφάσεων, σε σχέση με τις υπόλοιπες (πχ ειδικά μισθολόγια, νέου τύπου εφεδρεία κλπ).

Πηγή:www.capital.gr