10 Αυγούστου 2012

Οι ελληνικές συμμετοχές σήμερα

Σπύρος Γιαννιώτης και Κώστας Φιλιππίδης δίνουν την Παρασκευή τη μάχη τους για διάκριση, καθώς βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα αγωνίζεται στις 14:00 στο Χάιντ Παρκ στα 10χλμ., αποτελώντας ένα από τα φαβορί για μία θέση στο βάθρο.
Ο 32χρονος κολυμβητής έχει έρθει στη βρετανική πρωτεύουσα πολύ καλά προετοιμασμένος, είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο στόχο του και προβληματίζεται μόνο από τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού, αν και στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Μεγάλος του αντίπαλος θα είναι ο «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου, ο Γερμανός Τόμας Λουρτς, που θεωρείται εδώ και χρόνια ο κορυφαίος αθλητής της Μαραθώνιας κολύμβησης. Βεβαίως στον αγώνα μετέχουν και άλλοι εξαιρετικά υπολογίσιμοι αντίπαλοι, όπως ο Ιταλός Βαλέριο Κλέρι, οι Ρώσοι Βλάντιμιρ Ντιάτσιν και Σεργκέι Μπολσακόφ, ο Καναδός Ρίτσαρντ Βαϊνμπέργκερ και ο Αυστραλός Κάι Χερστ. Ερωτηματικό αποτελεί ο Τυνήσιος Ουσάμα Μελούλι, «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Πεκίνου στα 1.500μ. ελεύθερο, ο οποίος είναι γρήγορος κολυμβητής, αλλά άπειρος στο συγκεκριμένο αγώνισμα.

Στον στίβο, το βράδυ στις 21.00 ώρα Ελλάδας θα διεξαχθεί ο τελικός του επί κοντώ ανδρών, με τη συμμετοχή του Κώστα Φιλιππίδη. Ο Έλληνας πρωταθλητής έδειξε στον προκριματικό αγώνα ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μάλιστα υπερέβη με την πρώτη προσπάθεια τα ύψη που επιχείρησε (5.35μ, 5.50μ, 5.60μ), αλλά όπως κι ο ίδιος δήλωσε ο τελικός είναι άλλος αγώνας και είναι ανοικτός σε όλα τα αποτελέσματα.

Μετέχουν συνολικά 14 επικοντιστές και την κορυφαία επίδοση, έχει ο Γάλλος Ρενό Λαβιλενί με 5.97μ από το Ευρωπαϊκό του Ελσίνκι, όπου ο Γερμανός Μπιορν Ότο ήταν 2ος με 5.92μ. Ο Φιλιππίδης έχει κάνει εφέτος 5.75μ, επίδοση με την οποία οποία ισοφάρισε τα δικό του πανελλήνιο ρεκόρ.

Οι 14 του τελικού: Ραφαελ Χολτζέπε (Γερμανία), Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία), Κώστας Φιλιππίδης (Ελλάδα), Εβγκένι Λουκιανένκο (Ρωσία), Μπραντ Γουόκερ (ΗΠΑ), Ρομάν Μεσνίλ (Γαλλία), Ντμίτρι Σταροντούμπτσεφ (Ρωσία), Λούκας Λούκας Μιχάλσκι (Πολωνία), Ιγκόρ Μπίκοφ (Ισπανία), Στίβεν Χούκερ (Αυστραλία), Γιαν Κούντλιτσα (Τσεχία), Στίβεν Λιούϊς (Μ.Βρετανία), Μαλτε Μορ (Γερμανία), Μπιορν Οτο (Γερμανία).

Επίσης αγωνίζεται στα 74κ. της ελευθέρας πάλης ο Ολεγκ Μοτσάλιν. Οι αγώνες της κατηγορίας αρχίζουν στις 15:00 και θα διεξαχθούν στην αίθουσα πάλης του ExCel. Τέλος, ολοκληρώνεται ο προκριματικός του ανσάμπλ στη ρυθμική γυμναστική, με την ελληνική ομάδα να διεκδικεί θέση στις οκτώ του τελικού, που θα γίνει την Κυριακή. Οι 12 ομάδες που συμμετέχουν θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους στις 3 κορδέλες - 2 στεφάνια, με την Ελλάδα να εμφανίζεται δεύτερη. Ο αγώνας στη «Γουέμπλεϊ Αρίνα» θα αρχίσει στις 16:50.

Εκτός από το επί κοντώ, στο στίβο θα έχουμε ακόμη τέσσερις τελικούς, στις 21.20 στο τριπλούν ανδρών, στις 22.00 στα 800μ ανδρών, στις 22.55 στα 200μ ανδρών και στις 23.00 στον ακοντισμό γυναικών. Θα μάθουμε επίσης τους Ολυμπιονίκες στο BMX ανδρών και γυναικών, στο χόκεϊ γυναικών (Ολλανδία-Αργεντινή το ζευγάρι του τελικού), στο ομαδικό της συγχρονισμένης κολύμβησης, σε δύο κατηγορίες του ταεκβοντό (-67κ. γυναικών και -80κ. ανδρών) και της ελευθέρας πάλης (55κ. και 74κ.). Τέλος, Στο Γουεϊμάουθ είναι προγραμματισμένη (καιρού επιτρέποντος) η κούρσα μεταλλίων στα 470 γυναικών.